Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

A kiskapacitású baromfikeltetőket is be kell jelenteni a TIR-be

2019. augusztus 8., 09:39

A kiskapacitású - azaz ezer tyúktojás egyenértéknél kisebb - baromfikeltetőket is kell bejelenteni az országos adatbázisba, azaz a tenyészet információs rendszerbe (TIR) – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Továbbra is érvényes ugyanakkor, hogy a kiskapacitású keltetők nem engedélykötelesek.

A madárinfluenza – bár hazánk a legutóbbi járvány után 2017 augusztusában visszanyerte mentességét –, továbbra is veszélyt jelent a baromfiállományokra – közölte a Nébih. Az állományok megbetegedésének megelőzése érdekében elengedhetetlen a megfelelő nyomon követés a baromfitartásban.

A nyomon követés biztosításához 2018 decembere, a TIR-rendelet módosítása óta az állattartóknak a kiskapacitású baromfikeltetőket is be kell jelenteniük az országos adatbázisba.  Az előírás a nem csak saját célra – hanem például értékesítésre és kihelyezésre – keltető állattartókat is érinti. Az intézkedés vonatkozik minden olyan állattartóhelyre, ahonnan napos állatot vagy keltetőtojást szállíthatnak más állattartóhoz, tartási helyre.

A témában további hasznos információk olvashatók ezen a linken.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat