Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

A klónviták miatt bukott el az új uniós élelmiszerszabályozás

2011. április 19., 11:12

Továbbra is hatályban marad az új élelmiszerekre és új élelmiszer-összetevőkre vonatkozó, mára már elavultnak számító 258/97/EK rendelet, miután az Európai Unió két döntéshozó szerve, a Tanács és az Európai Parlament (EP) nem tudott megegyezni a klónozott állatok utódaiból származó élelmiszerek címkézésével kapcsolatban - közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Mébih).

Az EP és a Tanács között teljes volt az egyetértés abban, hogy be kell tiltani az állatszaporításban alkalmazott élelmiszeripari klónozást, illetve teljes tilalmat kell előírni a klónozott állatokból származó élelmiszertermékeknél, ugyanakkor a Tanács és az Európai Bizottság nem értett egyet azzal a javaslattal, hogy e tiltás a klónozott állatok utódaira is vonatkozzon-e. Az EP kompromisszumként azt javasolta, hogy ilyen termékek esetében legalább egyértelműen tüntessék fel a hús vagy más termék eredetét. A Tanács ezt csak a friss marhahús esetében támogatta, a képviselők viszont ezt elégtelennek találták.

A Tanács álláspontja szerint az EP nem vette figyelembe egy ilyen jellegű kötelező jelölés technikai megvalósíthatóságát és gyakorlati hatásait. Mivel nem sikerült megállapodásra jutni a törvény által megjelölt 2011. március végi határidőre, a jogszabály-tervezett elbukott, és vele együtt annak a lehetősége is, hogy megvalósuljanak a kezdetben kitűzött célok, kiemelve a nano- és az innovatív élelmiszerek kérdését, valamint az európai élelmiszer-ipar versenyképességének növelését. A jövőre nézve a bizottságnak lehetősége van az eljárás újbóli elindítására, de a procedúra több évet is igénybe vehet.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat