Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

A környezetvédelmi felügyeleti díj eltörlését szorgalmazza a BTT

2010. szeptember 3., 11:13

A százezer forintos éves környezetvédelmi hatósági felügyeleti díj eltörlését szorgalmazza a Baromfi Termék Tanács (BTT). A szervezet kifogásolja, hogy az állattartóknak az adókból fenntartott ellenőrző szervezetek működését további, előre beszedett hozzájárulásokkal kell finanszírozniuk.

A mai szabályozás szerint a nagy létszámú, 40 ezer férőhelynél nagyobb baromfitelepek tulajdonosainak éves környezetvédelmi felügyeletei díjátalányt kell fizetniük. Erre ma azért van szükség, hogy a hatóságok egyáltalán leellenőrizzék az előírások betartását az egységes környezethasználati engedélyekkel (IPPC) érintett telepeken. A baromfiágazati szereplők tehát előre fizetnek azért, hogy az illetékes állami szervezetek - amelyeknek ez egyébként is feladatuk lenne - kontrollálják működésüket. Ha pedig hibákat is találnak, a gazdálkodóknak a büntetéseken felül az ellenőrző személyek óradíját és a kiszálláshoz igénybe vett gépkocsik futási költségeit is ki kell fizetniük - hívja fel a figyelmet a BTT.

A terméktanács a Vidékfejlesztési Minisztériummal (VM) folytatott közelmúltbeli tárgyalásokon azt szorgalmazta, hogy a környezetvédelmi felügyeleti díjat töröljék el. A szervezet ugyanis megalázónak tartja, hogy az állattartók továbbra is előzetes hozzájárulást fizessenek a sokszor betarthatatlannak ítélt környezetvédelmi rendelkezések ellenőrzéséért. Emellett a szervezet szerint állattartó szakértők bevonásával véleményeztetni kell az egyes hiányosságokhoz tartozó büntetési tételeket is.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat