Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

A környezetvédelmi felügyeleti díj eltörlését szorgalmazza a BTT

2010. szeptember 3., 11:13

A százezer forintos éves környezetvédelmi hatósági felügyeleti díj eltörlését szorgalmazza a Baromfi Termék Tanács (BTT). A szervezet kifogásolja, hogy az állattartóknak az adókból fenntartott ellenőrző szervezetek működését további, előre beszedett hozzájárulásokkal kell finanszírozniuk.

A mai szabályozás szerint a nagy létszámú, 40 ezer férőhelynél nagyobb baromfitelepek tulajdonosainak éves környezetvédelmi felügyeletei díjátalányt kell fizetniük. Erre ma azért van szükség, hogy a hatóságok egyáltalán leellenőrizzék az előírások betartását az egységes környezethasználati engedélyekkel (IPPC) érintett telepeken. A baromfiágazati szereplők tehát előre fizetnek azért, hogy az illetékes állami szervezetek - amelyeknek ez egyébként is feladatuk lenne - kontrollálják működésüket. Ha pedig hibákat is találnak, a gazdálkodóknak a büntetéseken felül az ellenőrző személyek óradíját és a kiszálláshoz igénybe vett gépkocsik futási költségeit is ki kell fizetniük - hívja fel a figyelmet a BTT.

A terméktanács a Vidékfejlesztési Minisztériummal (VM) folytatott közelmúltbeli tárgyalásokon azt szorgalmazta, hogy a környezetvédelmi felügyeleti díjat töröljék el. A szervezet ugyanis megalázónak tartja, hogy az állattartók továbbra is előzetes hozzájárulást fizessenek a sokszor betarthatatlannak ítélt környezetvédelmi rendelkezések ellenőrzéséért. Emellett a szervezet szerint állattartó szakértők bevonásával véleményeztetni kell az egyes hiányosságokhoz tartozó büntetési tételeket is.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat