A közepes jövedelműek körében nőhet leginkább a baromfifogyasztás
2011. október 27., 20:35
A közepes jövedelműek körében növekszik majd leginkább a baromfi- és a tojásfogyasztás 2050-ig - derült ki az Európai Baromfifeldolgozók és -kereskedők Szövetségének (AVEC) közelmúltbeli közgyűlésén elhangzott prognózisokból. A közép-kelet-európai régióban Magyarország, Románia és Szerbia is versenyképes baromfiexportőrré válhat.
A baromfihús és a tojás lesz környezetvédelmi szempontból a legfenntarthatóbb fehérjeforrás az emberiség számára 2050-ig - hangzott el az AVEC közelmúltbeli közgyűlésén. A szakértői számítások szerint a fogyasztás a közepes jövedelműek körében emelkedik majd leginkább. Ugyanakkor számolni kell az energia- és a gabonaárak hosszantartó növekedésével, bár 2012-2013-ban várhatóan mind az energia-, mind a takarmányköltségek alacsonyabbak lesznek. Egyes árprognózisok például 200 dollár körüli tonnánkénti chicagói tőzsdei árakkal számolnak 2012-2013-ban, szemben a 2012-ben várt 250 dollárral.
Szakértők szerint a közép-kelet-európai országok versenyképességüket tekintve nagy lehetőség előtt állnak. Az alacsony munkabérköltség, az egy főre jutó gabona- és kukoricahozamok, illetve a jó logisztikai adottságok miatt Románia, Szerbia és Magyarország is versenyképes baromfiexportőrré válhat.
A világ gabonamérlege az idén kiegyenlítettebb lesz a tavalyinál - derült ki az előrejelzésekből. Európában az eredmények kifejezetten bíztatók, míg világszinten a gabonamérleg szolid hiányt mutat. Gabonából ez évben Európán belül csaknem 280 millió tonnás terméssel számolnak, amely 5 millió tonnával több a tavalyinál és hárommillióval az elmúlt öt év átlagánál.