Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

A lakosság nem hibáztatja az állattenyésztést az éghajlatváltozást okozó körülményekért

2023. december 18., 12:58

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló ”Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagot tett közzé, amelyben egy, az egyes ágazatok globális felmelegedéshez való hozzájárulásához kapcsolódó átfogós közvélemény-kutatás meglepő eredményeit mutatják be. A felmérés egyértelműen rámutat arra, hogy a civil szervezetek által képviselt erőteljes állattenyésztés és állati-termékelőállítás ellenes narratívák ellenére az állampolgárok helyesen érzékelik a valóságot és nem ezeket a szektorokat okolják az éghajlatváltozással összefüggésben.

Egy korábban közzétett tanulmány jó hírekkel szolgál a hússzektor számára. Brazília, Franciaország, Németország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok polgárai nem tekintik az ipari húselőállítást az éghajlatváltozás kulcsfontosságú tényezőjének, fő okozójának.

A közvéleménykutatás szerint az állampolgárok a várakozásokkal ellentétben nem hibáztatják tévesen az állattenyésztést és a hústermelést az üvegházhatású gázok kibocsátásokért, nem tekintenek ezen ágazatokra a kibocsátások fő okozóiként.

Annak ellenére, hogy az aktivisták a médiában kitartóan vádolják az állattenyésztést azzal, hogy ez az ágazat az éghajlat első számú ellensége, a közvélemény-kutatásba bevont országok lakossága nem dől be annak a felfogásnak, hogy az állattenyésztés a klímaváltozás fő okozója. Éppen ellenkezőleg, a rendelkezésre álló adatokból kiderül, hogy az állattenyésztés a teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátás mindössze 14,5%-áért felelős, míg az ipar, a közlekedés és az energiaágazat több mint 80%-áért, vagyis az emisszió túlnyomó többségéért.

A felmérés adatai azonban azt mutatják, hogy az állampolgárok helyesen érzékelik a valóságot, mivel az ipari hústermelésnek kisebb a környezeti lábnyoma, mint az autóknak és a repülőgépeknek. Ez váratlan eredmény, tekintve, hogy a keményen erőltetett "zöld" és állatjogi alapokon nyugvó narratívák szerint a mezőgazdaság a legnagyobb szennyező. De ha körülnézünk és látjuk a közlekedési és az energiaszektorból származó kibocsátások mértékét, akkor tudjuk, hogy azok nincsenek összhangban narratívákban hangoztatottakkal. Valójában megfelelő körülmények között az állattartó gazdaságok csökkenthetik a kibocsátást.

További részletek itt érhetők el.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat