A magyar baromfitermékek teljesen biztonságosak
2011. január 14., 10:46
Aki teljesen biztosra akar menni, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból kockázatmentes terméket vásárol, az keresse a tojáson és az egyéb baromfi-termékeken is a Magyarországot jelentő HU-jelzést - ajánlja a Baromfi Termék Tanács (BTT) a németországi dioxinbotrány nyomán. A hazai termék-előállítási körülmények, a szigorú nyomon követési rendszer, és a hatóság rendszeres ellenőrzései ugyanis szinte teljesen kizárják a szennyeződés lehetőségét.
Elgondolkodtató, hogy a kontinens életét megrázó komoly élelmiszerbotrányok évről -évre bizonyos országokban - Németországban, Belgiumban, illetve Hollandiában - robbannak ki, míg Magyarországon soha nem volt és remélhetőleg nem is lesz ilyen nagyságrendű probléma - jelentette ki Végh László, a BTT-n belül működő Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége elnöke. Mára ugyanakkor kiderült, hogy a január elején hazánkba érkezett és a hatóságok által a napokban bevizsgált német tojásszállítmány Bajorországból származott - tehát nem a szennyezett területeknek számító északi tartományok egyikéből. Az Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) tájékoztatása szerint a tojások nem voltak dioxinnal szennyezettek.
Annak köszönhetően, hogy az érintettek egymást segítve működtek közre a hazai helyzet tisztázásában, a magyar fogyasztók a lehető legrövidebb idő alatt jutottak információhoz, és bizonyosodhattak meg arról, hogy Magyarországon a hatóságoknak, forgalmazóknak, termelőknek elsődleges célja az élelmiszerbiztonság és a nyomon követhetőség. Az MgSzH tájékoztatása szerint a Németországból érkező állati eredetű élelmiszereket folyamatosan ellenőrzik. Ez ideig más termékben sem találtak a megengedettnél magasabb dioxin-szintet. Kérdés ugyanakkor, hogy az Európai Unió országaiban megvalósuló élelmiszerbiztonság elegendő-e a hazai fogyasztók biztonságához, és ahhoz, hogy megfelelő minőségű élelmiszerekhez jussanak - veti fel a szövetség elnöke.