Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint helyreáll a hazai fogyasztás

2024. június 7., 09:06

A kiskereskedelmi forgalom jelentős növekedése összességében azt jelzi, hogy a fogyasztás a helyreállás szakaszában tart, ezt a folyamatot az infláció leszorítása és alacsony szinten tartása, így a reálbérek szeptember óta tartó folyamatos növekedése érdemben támogatja - így kommentálta a legfrissebb adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az NGM hivatkozott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentésére, amely szerint 2024 áprilisában 3,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakához képest, így az év első négy hónapjában éves alapon összességében 2,4 százalékkal bővült a fogyasztás. Havi alapon, azaz az előző hónaphoz képest minimális 0,9 százalékos mérséklődés volt megfigyelhető. Ez utóbbit elsősorban olyan szezonális hatások okozták, mint a húsvéti ünnepekhez kötődő márciusi nagybevásárlások utáni visszafogottabb költés.

A minisztérium prognózisa szerint a fogyasztói bizalom erősödésének következtében az óvatossági motívum további oldódása várható, amely a belgazdaság nagyobb teljesítményén keresztül hozzájárul a GDP növekedéséhez. Az éves szinten 5-6 százalék mértékben növekedő reálbérek a belső kereslet helyreállásának, a fogyasztás bővülésének egyik fő hajtóerejét fogják jelenteni, így a kiskereskedelmi forgalomban megfigyelhető növekedési tendencia folytatása várható.

További pozitívumot jelent, hogy áprilisban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben az előző évhez képest a forgalom volumene 3,6 százalékkal bővült, ezen belül az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,4 százalékkal emelkedett. Ez azt jelenti, hogy az év első négy hónapjában az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a családok több mint 2900 milliárd forintot költöttek, ami csaknem 150 milliárd forintos emelkedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az NGM megerősítette: a kormány céljainak megfelelően a gazdasági növekedés idén fokozatosan újraindul, jövőre pedig magasabb fokozatba kapcsol, így idén 2,5 százalékkal, jövőre pedig 4,1 százalékkal nőhet a GDP, melyet a reálbér és a munkaerőpiaci aktivitás fokozódása következtében a fogyasztás bővülése, ezáltal a kiskereskedelmi forgalom további erősödése is támogatni fog.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat