A rovaralapú élelmiszerek a prognózisok szerint nem szorítják ki a hagyományos húsokat
2025. augusztus 11., 21:29
Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában a rovaralapú élelmiszerekkel kapcsolatos friss tanulmány főbb megállapításait foglalja össze. Továbbra is nagyon valószínűtlen, hogy a rovarok fő táplálékforrássá válnak, az emberek ugyanis még mindig erősen elutasítóan reagálnak a rovarfogyasztásra, annak sok esetben nincs meg a kulturális hagyománya sem.
A rovaralapú élelmiszerek valószínűleg nem fogják helyettesíteni a hagyományos húskészítményeket. A Nature Sustainable Agriculture folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint a rovarfogyasztásnak, mint a hús fenntartható alternatívájának a népszerűsítésére irányuló erőfeszítések nagyrészt kudarcot vallottak.
A rovarok rendszeres fogyasztásának gondolatával szembeni széles körű idegenkedés és a kulturális különbségek. Az utóbbi években a rovartenyésztést és -fogyasztást a hagyományos hústermeléshez képest környezetbarátabb alternatívaként népszerűsítették. Az állítólagos környezeti előnyök ellenére azonban továbbra is nagyon valószínűtlen, hogy a tücskök, a szöcskék vagy a hangyák fő táplálékforrássá váljanak, különösen a nyugati országokban, ahol továbbra is erős az ellenállás az elképzeléssel szemben.
Az Egyesült Államokban és Európában végzett felmérések azt mutatják, hogy míg a válaszadók 91%-a hajlandó kipróbálni a növényi alapú húspótlókat, csak körülbelül 20%-uk venné fontolóra a rovarok fogyasztását. A kulturális normákban gyökerező „undor” érzésén túl gazdasági akadályok is fellépnek. A tanulmány megjegyzi, hogy a legtöbb vállalat, néhány fehérjeszeleteket gyártó start-up cég kivételével inkább az állati takarmányozás céljára történő rovartenyésztésre – például fekete katonalegyek tenyésztésére – összpontosít, mint az emberi fogyasztásra szánt rovartenyésztésre.
„E kihívások fényében nehéz elképzelni, hogy a rovaralapú élelmiszerek jelentős mértékben kiválthatnák a hagyományos húsféléket” – áll a tanulmányban. Bár sokan állítják, hogy fenntartható gazdálkodási rendszerekből származó élelmiszereket szeretnének fogyasztani, a nyugati országokban viszonylag kevesen tértek át a vegetáriánus vagy vegán étrendre. Eközben a globális húsfogyasztás várhatóan növekedni fog az elkövetkező évtizedekben, amelyet a kialakulóban lévő jómódú társadalmi rétegek növekvő kereslete hajt majd az olyan országokban, mint például Kína.
A teljes cikk itt tekinthető meg.