A sok gyapottól "pattognak a gumilabdaszerű" kínai tojások
2012. február 22., 11:12
"Gumilabdaszerűen pattogó" étkezési tojások okoznak újabb élelmiszerbotrányt Kínában, és az ottani hatóságok nyomozást is indítottak az ügyben. A hírek szerint azonban a főzés utáni rendkívüli jelenséget nem mesterségesen előállított tojások, hanem a tyúkok nagy gyapottartalmú takarmányai okozzák.
A kínai hatóságok olyan tojások után nyomoznak, amelyek újsághírek szerint főzés után gumilabdaszerűen pattogtathatók - közölte a worldpoultry.net. A hír élelmiszerbotrányként híresült el az országban.
A kínai média és az internet szóhasználatában gumitojásokként vagy ping-pong tojásokként jelennek meg ezek a tojások, amelyeket alig lehet elfogyasztani, Bár csekély számban fordulnak elő a piacon, a Xinhua hírügynökség szerint azt a gyanút táplálják, hogy hamisítványok. A nyomozás azért indult meg, hogy lecsillapítsa azt a fogyasztói feltételezést, amelyek szerint mesterséges tojásokat hoznak lelkiismeretlen, profitéhes kereskedők forgalomba.
Valójában a tojások keménysége természetes jelenség, amelyet az okoz, hogy a tyúkok keveréktakarmányában nagyobb mennyiségű gyapotmagot használnak. Ennek gossypol nevű összetevője a tojás sárgája fehérjéjéhez kötődik, és ez okozhatja a főzés utáni szokatlan megkeményedést - közölte a Xinhua hírügynökség.
A gossypol normális esetben a gyapotmagot tartalmazó keveréktakarmányokban maradványanyagként fordul elő, és vizsgálatok szerint nagy adagban gátolja a spermasejtek aktivitását, így fogamzásgátló pirulaként férfiaknál használható.