A természetvédők ellenzik a csirkék klórozását
2015. december 11., 09:16
A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint a vegyi anyagokkal átmosott húsok piacra engedése aláássa az élelmiszerbiztonságot, ezért kérik a magyar kormányt, hogy utasítsa el az erre irányuló javaslatot. A szervezet szerint az Európai Bizottság jövő héten indítja el a baromfihúsok antibakteriális vegyi anyagokkal történő átmosásos fertőtlenítésének engedélyezési folyamatát, a módszer európai engedélyezését az uniós tagállamok december 15-én vitatják meg.
A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint ezzel "az Európai Bizottság behódol az amerikai kormányzatnak az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerségről (TTIP) szóló tárgyalások során. A különféle vegyi anyagokkal átmosott húsok piaci térnyerésének elősegítése az Egyesült Államok tárgyalóinak egyik fő célkitűzése a TTIP kapcsán. Az amerikai kormányzat, valamint az amerikai állattenyésztő ipar felől érkező nyomás már most az élelmiszerbiztonsági normák fellazítását eredményezi.
A Magyar Természetvédők Szövetsége ezért levélben fordult Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez, szorgalmazva, hogy a jövő heti ülésen Magyarország utasítsa el perecetsavval (peroxiecetsavval) átmosott baromfihúsok európai engedélyezésére vonatkozó javaslatot. Fridrich Róbert, a szövetség programvezetője szerint a tagállamoknak határozottan ki kell állniuk az európai élelmiszerbiztonság megvédéséért, és meg kell tiltaniuk, hogy a "savas csirkék a tányérunkra kerülhessenek".
A tagállamok korábban már megakadályozták az Európai Bizottságot, hogy engedélyezze a "klórozott csirkét", hivatkozva az elővigyázatosság elvére és a tudományos bizonytalanságra. Aggályokat vetettek fel azzal kapcsolatban is, hogy az eljárás elfedné a hiányos higiéniai gyakorlatot, veszélyeztetné a baromfiüzemekben dolgozók egészségét, és még nagyobb szennyezéshez vezetne.