A tojásfogyasztás még mindig a legolcsóbb fehérjeforrás
2012. május 4., 12:22
A tojásfogyasztással biztosítható a legolcsóbban az állati eredetű termékek közül az ember teljes értékű napi optimális fehérjeellátáshoz szükséges élelmiszermennyiség - derül ki a Kaposvári Egyetem és a Baromfi Termék Tanács (BTT) számításaiból. Bár a 2009-es kiindulási adatokhoz viszonyítva az étkezési tojások is drágultak, még mindig jóval olcsóbb fehérjeellátást garantálnak a sertés, a marha- vagy a halhúsokhoz képest. Az árakat tekintve versenyképes fehérjebázist nyújt a csirke- és a pulykahús is.
A tojásfogyasztás nem csak jó minőségű és egészséges, hanem jóval olcsóbb fehérjebázist nyújt a fogyasztóknak, mint a sertés-, a marha- vagy a halhús - derül ki az egyetem és a BTT kiskereskedelmi árakra alapozott számításaiból. A részletes táblázatok a következő linkre kattintva tekinthetők meg.
Az embernek optimális esetben naponta 50 gramm teljes értékű fehérjére van szüksége, amelyhez 7-8 tojás elfogyasztásával juthat. Ezek megvásárlásához 2009-ben naponta átlagosan 240 forintot kellette költeni, míg mára e kiadás 320-380 forintra nőtt. Ugyanakkor - derül ki a szakmai számításokból - egyetlen más állati eredetű fehérjeforrással sem lehet ilyen olcsón biztosítani a fehérjeszükségletet.
A SPAR áprilisi árai például azt tükrözik, hogy az optimális fehérjemennyiség beszerzése marhahúsnál 860-1300 forintba, sertésnél 420-520 forintba, tejnél 410-430 forintba kerül. Korábbi adatok nagyobb összeget mutattak ki a halhúsoknál is a tojásárakhoz képest. A baromfihúsok - elsősorban a csirke- és a pulykahús - viszont versenyképest fehérjebázisul szolgálnak: a 400-450 forintos napi költség kisebb ráfordítást jelent a sertéshúsokhoz viszonyítva és nagyjából a "tejköltség" szintjén mozog.