Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

A tojástermelők védelme érdekében fel kell lépni a hibás uniós döntések ellen

2023. október 16., 07:56

A hazai tojáságazat jelentősen fejlődött az elmúlt évtizedben, az elért eredményeket azonban veszélyeztetik az Európai Bizottság lépései. Miközben az EU beengedi a piacára az uniós szabályoknak nem megfelelő ukrán tojást, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint tovább szigorítaná a saját termelőire vonatkozó előírásokat.

A hazai tojáságazat az elmúlt évtizedben a kedvezőtlen folyamatok – mint például a madárinfluenza vagy a koronavírus-járvány - ellenére komoly eredményeket ért, mivel sikerült növelni a tojásfogyasztást és javítani az önellátottsági szintet – hangoztatta Győrffy Balázs, a NAK elnöke a Baromfi Termék Tanács és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének október 13-án megrendezett 21. Tojás Világnapi szakmai konferenciáján. Ezeket az eredményeket veszélyeztetik most az Európai Bizottság átgondolatlan intézkedései. Az ukrán importra vonatkozó vámok és kvóták tavaly júniusi eltörlése következtében 2022-ben négyszer annyi étkezési tojás érkezett Ukrajnából mint 2021-ben, 2023 márciusában pedig közel 100 millió darab, annyi, mint a 2021-es év egészében. Ez az uniós élelmiszerbiztonsági, állatjóléti, környezetvédelmi előírásokkal köszönőviszonyban sem lévő import jelentősen beszűkítette a magyarországi és az európai termelők piacát.

Miközben az Európai Bizottság nem követeli meg, hogy az import termékek is megfeleljenek az uniós szabályoknak, a saját termelőire vonatkozó előírásokat a radikális zöld szervezetek nyomására tovább szigorítaná. Ugyan a ketreces tartás betiltása az európai parlamenti választások közeledtével átmenetileg lekerült a napirendről, nem kétséges, hogy a jövőben újra felerősödnek az állattenyésztést támadó kezdeményezések. A mezőgazdaságot, de különösen az állattenyésztést folyamatosan érik a rendkívül erős igaztalan támadások a magukat környezet-, illetve állatvédőnek mondó szervezetek részéről.

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a ketreces tojástermelés a leghigiénikusabb technológia, annak a legkisebb a környezeti lábnyoma, terület-, takarmány- és vízigénye, és nem mellesleg a legolcsóbb. Betiltása ellentétes lenne mind a környezeti, mind a gazdasági, mind a társadalmi fenntarthatóság elveivel. Egy ilyen megalapozatlan döntés következményei olyan visszafordíthatatlan, hosszú távú károkat okoznának, amelynek generációkon átívelő felelősségére nem lehet felhatalmazása az Európai Bizottságnak – hangsúlyozta Győrffy Balázs.

A tisztességes piaci verseny, illetve a fogyasztók választási jogának biztosítása érdekében el kell érni, hogy az EU-ban csak az unió szabályainak megfelelően előállított élelmiszerek kerülhessenek forgalomba, és a fogyasztó dönthesse el, mely tartási módból származó tojást választ, hogy ez a teljes értékű fehérjeforrás mindenki számára hozzáférhető legyen – húzta alá a NAK elnöke. E téren a hazai tojáságazat szereplői számíthatnak a NAK-ra a nemzetközi szakpolitikában való határozott képviseletre, emellett a köztestület saját eszközeivel és szolgáltatásaival továbbra is segíti az ágazat szereplőinek munkáját, legyen szó akár szakmai javaslatokról vagy ágazati törekvések támogatásáról.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat