Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

A trágyatároláshoz nincs szükség "betonmonstrumokra" a baromfitelepeken

2010. szeptember 13., 11:42

Elfogadhatatlan, hogy a mai szabályozás trágyatároló "betonmontsrumok" megépítését igyekszik rákényszeríteni a baromfitartó vállalkozásokra - hívja fel a figyelmet a Baromfi Termék Tanács (BTT). A szervezet megítélése szerint a baromfitelepeken keletkező trágyát nem ilyen tárolókban kellene elhelyezni, hanem ki kellene juttatni azt a földekre.

A 59/2008 (IV. 29 ) FVM rendelet előírásai szerint november 15. és február 15. között tilos az állattartó telepeken keletkezett trágyát a termőföldekre juttatni. Ezért a szabályozás - a tilalmi időszakra hivatkozva - arra kényszeríti a baromfitartókat, hogy telepeiken építsenek trágyatároló tárcákat. E rendelkezések azonban gazdasági és állategészségügyi szempontból is elfogadhatatlanok - hangsúlyozza a BTT.

A baromfitelepeken - ellentétben például a sertéshizlalással - nem képződik hígtrágya, amely veszélyeztetheti a talajvizet az esetleges beszivárgás miatt. Ezért a terméktanács szerint a baromfitartásban keletkező száraz szalmás istállótrágya tárolásához nincs szükség "betonmonstrumokra", hanem a trágyát ki kell juttatni a földekre az őszi kalászosok vagy a tavaszi vetésű növények alá.

A BTT a közelmúltbeli egyeztetéseken arra kérte a Vidékfejlesztési Minisztériumot, hogy vizsgálja felül a szabályozási helyzetet és mentesítse a baromfitartókat a trágyatálcák megépítése alól. Az új jogszabálytervezet kidolgozásába be kell vonni a gyakorlati szakembereket is, a hatósági döntéshozókkal pedig meg kell ismertetni a baromfitelepeken folyó trágyakezelési helyzetet - véli a szervezet.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat