Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

A vidékfejlesztési tárca válaszol a BTT nyílt levelére

2011. március 7., 09:49

Válaszol a Baromfi Termék Tanács (BTT) Orbán Viktor miniszterelnökhöz címzett, napokban közzétett nyílt levelére a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), e hét csütörtökén pedig egyeztetést is tart a BTT és a húságazati terméktanács képviselőivel a kialakult hús- és takarmánypiaci helyzetről. Czerván György, a tárca államtitkára szerint a VM figyelembe veszi a szakmai javaslatokat, de a korábbi egyeztetéseken nem merültek fel kivitelezhető elképzelések.

A VM csütörtökön újabb egyeztetést tart a BTT és a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) képviselőivel a kialakult hús- és takarmánypiaci helyzetről - jelentette be Czerván György. Hozzátette: a tárca válaszol a BTT pénteken közzétett, Orbán Viktor miniszterelnökhöz címzett nyílt levelére, amelyben a szervezet állami intézkedéseket sürgetett. Mint ismert, a VM - a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) közreműködésével 15 milliárd forintos új forgóeszközhitel-programot indít el, amelyből legalább 10 milliárdot az állattenyésztők takarmányvásárlására különít el. A tárca - szögezte le az államtitkár - figyelembe veszi a szakmai javaslatokat, de az eddigi tárgyalásokon nem merültek fel további kivitelezhető, az uniónál is keresztülvihető elképzelések. Mint ismert, a BTT többek között támogatási forgóeszközhitelt, támogatási kifizetéseket és áfacsökkentést szorgalmazott nyílt levelében.

A VM az alapvető élelmiszereknél már tavaly radikális áfamérséklést szeretett volna elérni, de a költségvetés ezt nem tett lehetővé, és ugyanez a helyzet ma is. Czerván György megjegyezte: ha a mostani 18 és 25 százalékos áfakulcs 5 százalékra csökkenne, a költségvetés bevételkiesése mintegy 240 milliárd forint lenne, és ezt a feketegazdaság "kifehéredése" sem tudná ellensúlyozni.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat