Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

A VM 5 százalékra csökkentené a baromfitermékek áfáját

2011. március 18., 16:33

Három verzióban készít újabb kormányjavaslatot az élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) csökkentésére a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A tárca 5 százalékra mérsékelné a mai 25 és 18 százalékos kulcsokat. A minisztérium elsősorban a válságban lévő sertés- és baromfiágazat termékeinek áfáját csökkentené. A második tervezet e termékkört kiegészítené a kenyérrel és a tejjel, a harmadik pedig a tojással és az étolajjal. A Baromfi Termék Tanács (BTT) szerint az áfacsökkentés kifehérítené a gazdaságot és megakadályozná a fogyasztáscsökkenést.

Újabb tanulmányt terjeszt a kormány elé a VM annak érdekében, hogy az élelmiszerek áfáját csökkenteni lehessen. Mint ismert, az áfamérséklést a tárca még tavaly el szerette volna érni, de a költségvetési helyzet nem tette ezt lehetővé. A VM előterjesztésével a kormány már a közeljövőben foglalkozhat, de döntés csak az év végén születhet. Így az esetleges adóváltozások csak 2012-től léphetnének életbe.

A tárca azt szorgalmazza, hogy a mai 25 és 18 százalékos kulcs 5 százalékra csökkenjen. A minisztérium alapvetően három verzióval számol. Mindegyikben szerepelnek a 25 százalékos kulccsal adózó sertés- és a baromfiágazati termékek, mivel ma e két ágazat van a legnehezebb helyzetben. A második variáció e termékkört kiegészítené a kenyérféleségekkel és a tejtermékekkel, amelyekre ma 18 százalékos kulcs van érvényben. Egy harmadik elképzelés pedig a tojást és az étolajat is tartalmazná, amelyekre szintén 25 százalékos kulcs vonatkozik.

A költségvetést éves szinten 240 milliárd forintos bevételkiesés érné, ha az 5 százalékos kulcs valamennyi alapvető élelmiszernél életbe lépne - áll a VM számításaiban. Ebből például a sertés- és a baromfiszektor 44 milliárd forinttal részesedne. Ágazati szakértők szerint azonban a kiesés jelentős része megtérülne, mert a hazai gazdaság kifehéredne, a fogyasztás pedig a ma valószínűsíthetőnél jóval kisebb mértékben zsugorodna.

A Baromfi Termék Tanács számításaiból például kitűnik, hogy az áfa mérséklésével a hosszabb távú költségvetési bevételek csak minimális mértékben zsugorodnának. A 20 százalékos áfamérséklés mintegy 40 milliárd forintos költségvetési bevételkiesést hozna a 160 milliárd forintos éves forgalmú hazai baromfipiacon, de az ágazatban ma évente 20-22 milliárd forintnyi adó tűnik el a feketegazdaság térnyerése miatt. Az adócsökkentés ugyanakkor már az első évben 10-12 milliárd forintos befizetési növekedést vonna maga után a várható "kifehéredés" miatt. További 6-8 milliárdos bevétellel számolhatna a büdzsé annak következtében, hogy a fogyasztás az elkerülhetetlen áremelések nyomán nem csökkenne. A következő két-három évben pedig a kedvező változások nyomán a fennmaradó összeg 60-70 százaléka is visszafolyna a költségvetésbe - húzza alá számításaiban a BTT.

Ma komoly gondokat okoznak a gabonaágazati áfacsalások is, amelyek éves mértéke tízmilliárdos nagyságrendűre tehető. A gabonatermelők részben számla nélkül adják a terményt, így a költségvetést itt is veszteségek érik. Emellett pedig az országban kettős árrendszer alakul ki, amely miatt a legálisan működő vállalkozások versenyhátrányba kerülnek. Ezért ágazati szakértők a 25 százalékos áfa csökkentését szorgalmazzák a gabonaszektorban is.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat