Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

A VM állattenyésztési támogatások meghirdetését ígéri

2011. február 17., 08:54

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) dolgozik azon a konstrukción, amelynek révén az állattenyésztők olcsó forgóeszközhitelekhez juthatnak takarmányszükségletük megvásárlásához - jelentette ki Feldman Zsolt, a VM helyettes államtitkára sertéstenyésztők előtt. Ígérete szerint a tárca meghirdeti a korábban megígért - hullaártalmatlanítási, állatjóléti és állatbetegségek elleni - támogatásokat is.

Emellett vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a sertéstartók hosszabb távon miként juthatnának további pénzekhez. Itt elsősorban azok a források jöhetnek szóba, amelyeket nemzeti hatáskörben használhatunk fel az uniós terület alapú támogatások (SAPS) 10 százalékos átcsoportosításával. E keretből többek között állatbiztosításra, állatbetegségekre vagy jövedelembiztosításra lehetne elkülöníteni forrásokat.

Az állattartók tegnap megerősítették, hogy jelentős telepbezárások indul(hat)nak meg a rossz piaci viszonyok miatt. A takarmánydrágulás hatására az önköltség kilónként 400 forintra nőtt, miközben a német dioxinbotrány nyomán a sertésfelvásárlási árak 290-300 forintra csökkentek. Így a gazdálkodók akár 100 forintot is veszíthetnek minden kilogramm értékesített sertés után - hangzott el.

A sertéstartók kifogásolták, hogy a VM eddig nem hirdette meg az ágazati nemzeti támogatásokat és nem nyújtott segítséget a takarmánygondok enyhítéséhez sem. A termelők tapasztalatai szerint egyes régiókban tényleges áruhiány alakult ki, ezért - állapították meg - szükség lenne az állami gabonakészletek állattenyésztési célú felszabadítására is. Egyes gazdálkodók sertéságazati hitelkonszolidációt sürgettek, mások pedig azt tartották halaszthatatlannak, hogy a VM bírálja el és fizesse ki az állattenyésztési telepek korszerűsítésére (ÁTK) korábban beadott vidékfejlesztési pályázatokat.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat