Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Áfacsökkentés a baromfipiacon: hol lesz 5 százalékos kulcs, és hol nem?

2016. november 18., 13:18

A kormány döntése szerint 2017. január 1-től a baromfihús és a tojás ÁFÁ-ja a jelenlegi 27%-ról 5%-ra csökken. Az áfamérséklés kapcsán a közelmúltbeli tárgyalásokon számos kérdést sikerült tisztázni, de a Baromfi Termék Tanács megítélése szerint egyes termékkörökben további egyeztetésekre van szükség.

Az eddigi egyeztetéseken az alábbi témaköröket sikerült egyértelműsíteni. 

Baromfihús:

- A baromfihúsok közül a friss és a fagyasztott baromfihús (grilltest vagy darabolt áru) faji korlátozás nélkül (tyúk, kakas, csirke, pulyka, kacsa, lúd, gyöngyös) esik egyértelműen a kedvezményes forgalmi adó hatálya alá.

- A BTT jelenlegi ismeretei szerint nem tartoznak az 5%-os kulcs hatálya alá az élőbaromfik, az előkészített és ízesített grillhúsok, a készítmények és a baromfi belsőségek (zúza, máj, szív).

Tojás:

- Az adójogszabály minden héjas madártojás esetében alkalmazni kívánja az 5%-os ÁFA kulcsot. Ez egyben azt is jelenti, hogy 5%-os ÁFA vonatkozik a keltető- és a tenyésztojásokra is. Étkezési tojásnál a fürjtojásra is a kedvezményes adókulcs vonatkozik majd.

Ágazati szinten kérdéses ugyanakkor néhány meglévő termék adózása, amelyről a közeljövőben szakértői egyeztetést kezdeményez a szaktárca a NAV és a BTT bevonásával. Jelenlegi ilyen vitatott termékek az alábbiak:

- A baromfi melléktermékek, illetve az olyan baromfi termékek, amelyek hazai fogyasztásba nem kerülnek, ugyanakkor termékként jelen vannak a piacon (kacsafej, libafej, kacsabél, libabél), illetve exportra kerülnek, vagy a petfood szektorban vásárolják fel azokat.

- Az úgynevezett „leves csomagok”, ahol a baromfi testrészek, valamint a belsőségek egy kiszerelési egységként kerülnek forgalomba.

- Az egyes baromfihúsok aprítékai (kockázott hús, darált hús).

- Egyes baromfi szövetek (bőrös háj, testháj).

Az NGM a NAV-val együtt dolgozik a részletes útmutatón, amelynek megjelenése után lehet majd besorolni a fenti termékköröket.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat