Áfacsökkentés a baromfipiacon: hol lesz 5 százalékos kulcs, és hol nem?
2016. november 18., 13:18
A kormány döntése szerint 2017. január 1-től a baromfihús és a tojás ÁFÁ-ja a jelenlegi 27%-ról 5%-ra csökken. Az áfamérséklés kapcsán a közelmúltbeli tárgyalásokon számos kérdést sikerült tisztázni, de a Baromfi Termék Tanács megítélése szerint egyes termékkörökben további egyeztetésekre van szükség.
Az eddigi egyeztetéseken az alábbi témaköröket sikerült egyértelműsíteni.
Baromfihús:
- A baromfihúsok közül a friss és a fagyasztott baromfihús (grilltest vagy darabolt áru) faji korlátozás nélkül (tyúk, kakas, csirke, pulyka, kacsa, lúd, gyöngyös) esik egyértelműen a kedvezményes forgalmi adó hatálya alá.
- A BTT jelenlegi ismeretei szerint nem tartoznak az 5%-os kulcs hatálya alá az élőbaromfik, az előkészített és ízesített grillhúsok, a készítmények és a baromfi belsőségek (zúza, máj, szív).
Tojás:
- Az adójogszabály minden héjas madártojás esetében alkalmazni kívánja az 5%-os ÁFA kulcsot. Ez egyben azt is jelenti, hogy 5%-os ÁFA vonatkozik a keltető- és a tenyésztojásokra is. Étkezési tojásnál a fürjtojásra is a kedvezményes adókulcs vonatkozik majd.
Ágazati szinten kérdéses ugyanakkor néhány meglévő termék adózása, amelyről a közeljövőben szakértői egyeztetést kezdeményez a szaktárca a NAV és a BTT bevonásával. Jelenlegi ilyen vitatott termékek az alábbiak:
- A baromfi melléktermékek, illetve az olyan baromfi termékek, amelyek hazai fogyasztásba nem kerülnek, ugyanakkor termékként jelen vannak a piacon (kacsafej, libafej, kacsabél, libabél), illetve exportra kerülnek, vagy a petfood szektorban vásárolják fel azokat.
- Az úgynevezett „leves csomagok”, ahol a baromfi testrészek, valamint a belsőségek egy kiszerelési egységként kerülnek forgalomba.
- Az egyes baromfihúsok aprítékai (kockázott hús, darált hús).
- Egyes baromfi szövetek (bőrös háj, testháj).
Az NGM a NAV-val együtt dolgozik a részletes útmutatón, amelynek megjelenése után lehet majd besorolni a fenti termékköröket.