Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Áfacsökkentést akarnak a nem tüntető sertés-szakmai szervezetek is

2011. március 30., 15:55

Nem az utcán, hanem tárgyalásos úton kívánja megoldani a sertéságazat problémáit a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ), a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete és a Sertés Lobbi Társaság - áll a MÁSZ állásfoglalásában, amely a Sákán Antal vezette Magyar Sertéstartók Szövetsége (MSSZ) budapesti tüntetésére is utal. A szervezetek szerint azonban minél hamarabb ki kell fizetni a piaci szereplőknek járó állami támogatásokat és dönteni kell a sertéshúsok áfacsökkentéséről is.

A sertéságazat újra válságban van - állapítja meg közleményében a MÁSZ. A takarmányköltség drámai emelkedése miatt "vastagon" veszteséges a termelés. A felvásárlási árakat szerényen emelkedő tendencia jellemzi, azonban még mindig 15-20 százalékkal az önköltség alatt lehet az élősertéseket értékesíteni. A sertéstartóknak nincs tartalékuk, hogy önerőből átvészeljék, mire a hízók eladásán újra jövedelem képződik. A sertéstenyésztők és tartók életben maradásához azonnali intézkedésekre van szükség, illetve középtávon az ágazatot ki kell mozdítani a strukturális válságból úgy, hogy újra visszaszerezhessük a belső piacot és az export értéke sem csökkenjen - szögezi le a szervezet.

A válság enyhítésének megoldásairól a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete és a nemrég megalakult, kis-, közepes- és nagyüzemeket egyaránt képviselő Sertés Lobbi Társaság folyamatosan tárgyal a minisztériummal. A szervezetek részt vesznek a témával kapcsolatos bizottsági munkákban, egyeztetéseken és a tárcával közösen ágazati stratégiát dolgoztak ki.

Az érdekképviseletek a közelmúlt történései és kormányzati szándékai miatt a jelenlegi helyzetet úgy ítélik meg, hogy a problémák kezelését még jobban szolgálják a tárgyalásos megoldások, mint a demonstráció. Azon kell közösen dolgozni, hogy ami adható az ágazatnak, azt a sertéstartók megkapják és lehetőleg minél gyorsabban. A beavatkozási lehetőségek nagyon korlátozottak, ebből kell a maximumot kihozni - állapítja meg a MÁSZ közleménye.

A szervezetek a kormányzattól rövidtávon azt várják, hogy a tavaly elmaradt, illetve az idén kifizethető támogatásokat a lehető leggyorsabban utalják a gazdáknak, illetve az év közben folyamatosan igényelhető támogatások keretei ne ürüljenek ki. Az idei évre vonatkozó, de csak a jövő évben esedékes támogatások előrehozott kifizetését az első félév pénzügyi helyzetének tükrében meg kell tenni.

A sertéshúsokra és élősertésekre vonatkozó áfa csökkentéséről mielőbb dönteni kell - hívja fel a figyelmet a MÁSZ. Annak érdekében, hogy az árutermelés elsősorban hazai genetikára, tenyésztésre támaszkodjon, helyzetbe kell hozni a magyar tenyészállat előállítókat a tenyésztési támogatások folyamatosan biztosítása mellett. A szövetség szerint sok ezer vidéki munkahely és család sorsa függ attól, hogy sikerül-e magyar genetikára alapozva kiváló, egyedi minőségű sertéshússal ellátni a hazai fogyasztókat és az export piacainkat. A takarmányvásárlást kedvező kamatozású forgóeszköz hitelek mielőbbi indításával lehet elősegíteni, a későbbiek során pedig létre kell hozni egy állami és termelői tulajdonú "Takarmány Alapot" a piaci kockázatok kezeléséhez - szögezi le a közlemény.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat