AKI-konferencia az élelmiszerpazarlásról
2018. október 27., 08:55
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) a Magyar Tudomány Ünnepe keretében november 22-én „Élelmiszer-veszteség a feldolgozóiparban: technológiai szükségszerűség vagy felelős stratégiával, együttműködéssel kezelhető kihívás?” címmel rendezvényt tart.
A szakirodalmak alapján a lakosság után a második legnagyobb „veszteség-termelő” az élelmiszer-feldolgozási fázis. Az AKI kutatásainak egyik kérdése az volt, hogy a keletkező veszteségen belül mekkora a technológiából adódó, el nem kerülhető rész, illetve mekkora hányadot képviselnek a nem megfelelő technológiai megoldásokból, emberi mulasztásból, ismerethiányból eredő hulladékok. A szakmai rendezvényen arra is választ keresnek, hogyan lehetne utóbbiakat csökkenteni, és a keletkező melléktermékeket, hulladékokat minél jobban hasznosítani. Vizsgáltuk továbbá azt is, mitől függ, hogy egy élelmiszeripari cég mennyire innovatív ezen a területen, milyen külső és belső tényezők motiválják a veszteségek csökkentését, illetve milyen szabályozási, gazdasági okok akadályozzák a hatékonyabb cselekvést ezen a területen.
A részletes program itt érhető el.