Aláírták a marhahús-protokollt - hamarosan baromfitermékeket is vihetünk Kínába?
2014. november 14., 11:07
Megnyílt az út a magyar marhahús Kínába irányuló exportja előtt - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Pekingben, miután aláírta az erről szóló dokumentumot a kínai minőségfelügyeleti, ellenőrző és karanténhivatal miniszterével, Cse Su-pinggel. Ezután szabaddá válhat az út a magyar liba- és a kacsatermékek kínai exportja előtt is.
Az úgynevezett marhahús-protokoll mostantól lehetővé teszi a magyar tőkehús szállítását a kínai piacra, amit egy újabb előrelépésként könyvelhetünk el a magyar agrárexport számára fontos kínai piacon - jelentette ki Fazekas Sándor az MTI-nek a helyszínen. A karanténhivatal vezetőjével áttekintették a folyamatban lévő engedélyezési eljárásokat, amelyek a baromfihúsra, a sertéshús készítményekre vonatkoznak. A tej akkreditáció előkészítése is zajlik.
Cse Su-ping - utalva arra, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter október végi látogatása alkalmával bejelentették, hogy a magyar sertés-, liba-, kacsa- és nyúlhús termékek előtt is szabaddá vált az út -, úgy vélte, e lehetőségek fényében Magyarország előnyös szerephez jutott. Egyúttal megerősítette: helyszíni vizsgálataikkal igazoltnak látják, hogy a magyar feldolgozók, hűtőházak a magas minőségi követelményeknek megfelelő színvonalon dolgoznak.
Fazekas Sándor arra a kérdésre, hogy Magyarországon konkrétan milyen hatása lesz a nyers marhahúsexport előtt nyíló lehetőségnek, azt válaszolta, bízik abban, hogy élnek vele a magyar szarvasmarha ágazat szereplőit, benne a csúcsminőséget előállító szürke marha tartók. A magyar export döntő része lábasjószág, reméli, a jövőben a magasabb feldolgozottsági fokú és ennél fogva kedvezőbb árakon értékesíthető termékek felé mozdul el a kivitel.