Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Állategészségügyi és ártalmatlanítási támogatások: megjelentek a rendeletek

2011. március 29., 23:12

Megjelentek az idei állategészségügyi támogatásokról és az állati hullák ártalmatlanításáról szóló rendeletek a Magyar Közlönyben. A baromfiágazat állategészségügyi költségtérítésként 1350 millió forintot kaphat, az állati hullák ártalmatlanítására pedig összesen 2,5 milliárdot vehetnek igénybe az állattenyésztési ágazatok. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a jövő héten megkezdi a tavalyi baromfiágazati állatjóléti támogatások kifizetését is.

A Magyar Közlöny 33. számában jelent meg a 23/2011 (III.28) VM rendelet, amely tartalmazza az idei állategészségügyi gyógyszertámogatásokról szóló 148/2007(XII.8) FVM rendeletet is. Az ez évi teljes pénzkeret 7035 millió forintot tesz ki, amelyből a baromfipiaci szereplők 1350 millió, az egyéb állattenyésztési ágazatok 5685 millió forintot vehetnek igénybe. E keretekből teljesíti a VM az elmúlt évről áthúzódó kifizetéseket is.

A 1350 millió forintos támogatás azt jelenti, hogy a baromfiágazat állategészségügyi költségtérítés címén mintegy 500 millió forinttal kevesebb forráshoz jut tavalyhoz képest - állapította meg Bárány László, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke. A BTT kifogásolja, hogy a baromfiszektor gazdasági súlyánál kisebb összeget használhat fel. Ha az ágazat termelési méretét vesszük alapul, a baromfipiaci szereplőknek a 7 milliárd forintos idei összeg felét kellett volna megkapniuk - hangsúlyozta a BTT elnöke.

Szintén a 33. számú Magyar Közlönyben jelent meg a 24/2011 (III.28) VM rendelet, amely az állati hullák elszállítási és ártalmatlanítási költségeinek támogatásáról szóló, 56/2008. (IV. 25.) FVM rendeletet módosítja. Az állattenyésztési ágazatok között az idén 2500 millió forintot lehet felosztani, amelyből a tavalyról áthúzódó kifizetéseket is teljesíteni kell. A BTT megítélése szerint az összeg fedezheti az ez évi támogatási igényeket.

A Mezőgazdasági és vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a jövő héten várhatóan megkezdi az elmúlt évről járó állatjóléti támogatások kiutalását is. A termelői hiánypótlások befejeződtek és megtörtént a baromfi-termékpályák közötti visszaosztás is. Az ágazati szereplők összesen 4 milliárd forinthoz juthatnak.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat