Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Antimikrobiális rezisztencia: nemzeti laboratórium jön létre

2022. november 23., 10:00

Nemzeti laboratóriumot hoznak létre a fertőző állatbetegségek és az antimikrobiális rezisztencia vizsgálatára. A projekt 3,3 milliárd forintos támogatásból valósul meg.

Az Állatorvostudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Állatorvostudományi Kutatóintézet és a Széchenyi István Egyetem konzorciuma a „Nemzeti Laboratóriumok létrehozása, komplex fejlesztése” megnevezésű konstrukció keretében sikeres pályázatot nyert el kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységek, tudás- és technológiatranszfer támogatásának elősegítésére. Az RRF-2.3.1-21-2022-00001 azonosítószámú, „Fertőző állatbetegségek, antimikrobiális rezisztencia, állatorvosi közegészségügy és élelmiszerlánc-biztonság Nemzeti Laboratóriuma” elnevezésű projekt 3,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással, európai uniós forrásból valósul meg.

A nemzeti laboratórium létrehozásának kiemelt népegészségügyi és nemzetgazdasági jelentősége van. Magyarország nagy haszonállatlétszáma a fertőző betegségek gyors és hatékony felismerését, megelőzését és gyógykezelését prioritássá teszi. Az ágazat növekvő nemzetgazdasági jelentősége és a kiváló minőségű állati termékek iránti igény növekedése mellett a nemzeti laboratórium célként tűzte ki az „Egy egészség” elv jegyében a fogyasztók egészségvédelmét is. Fentiek eléréséhez a nemzeti laboratórium kutatás-fejlesztési-innovációs, valamint gyakorlatorientált felsőfokú képzési kapacitást biztosít.

A projekt fejlesztések eredményeként megvalósul több egyedülálló és innovatív, illetve hazai viszonylatban hiánypótló megoldást jelentő termék és szolgáltatás piacosítása. A kutatási eredményeket azok jellegétől függően oltalom/szabadalom formájában hozzák nyilvánosságra, vagy rangos, nemzetközi folyóiratokban tervezik szabadon hozzáférhető formátumban publikálni, a társadalom számára is elérhetővé tenni.

Az Állatorvostudományi Egyetem, mint konzorciumvezető és konzorciumi partnerei, az ELKH Állatorvostudományi Kutatóintézet és a Széchenyi István Egyetem a Széchenyi Terv Plusz program keretében az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének támogatásával közösen valósítja meg a projektet.

A projektről bővebb információt a https://univet.hu/hu/egyetem/palyazati-projektek/eu-projektek/fertozo-allatbetegsegek-antimikrobialis-rezisztencia-allatorvosi-kozegeszsegugy-es-elelmiszerlanc-biztonsag-nemzeti-laboratoriuma/ oldalon olvashatnak.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat