Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Az agrárárak jobban nőttek a költségeknél az első három negyedévben

2019. november 22., 09:07

Az első három negyedévben a mezőgazdasági termelői árak nagyobb mértékben nőttek, mint a ráfordítási árak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiadványa szerint. Előbbiek 5,8 százalékkal, utóbbiak 4,2 százalékkal emelkedtek 2018 azonos időszakához képest, így az árviszonyok változása a gazdálkodók jövedelmi helyzetére kedvező hatással volt.

A gabona ára az első három negyedévben 2,6 százalékkal nőtt, ezen belül a búza 5,4 százalékkal drágult, a kukorica ára stagnált. A KSH megjegyzi, hogy a búza ára az év elején még tonnánként 60 ezer forint volt, szeptemberben pedig már csak 49 300 forint. A kukorica esetében nem volt ekkora mértékű ármozgás, az év eleji 46 330 forintról csökkent 42 400 forintra.

Az élő állatok ára 7,6 százalékkal nőtt az első kilenc hónapban, ami a sertésár 16 százalékos emelkedésének következménye. A vágósertés árnövekedése szeptemberben már 30 százalék volt, felvásárlási ára ekkor elérte kilogrammonként a 492 forintot a KSH kiadványa szerint.

Az első három negyedévben a mezőgazdasági ráfordítási árak 4,2 százalékkal nőttek, ami a folyó termelőfelhasználás 4,2 és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 5,0 százalékos növekedéséből adódott. A takarmányok ára 4,8, ezen belül az egyszerű takarmányoké 4,7, a keveréktakarmányoké 4,8 százalékkal nőtt. A takarmányok közül a legnagyobb mértékben a sertéstakarmányok ára emelkedett (10 százalékkal) a bázisidőszaki alacsony árak miatt. A KSH megjegyzi, hogy az elmúlt három hónapban a sertéstakarmányok ára már csak kis mértékben nőtt.

A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások ára 9,8, a gépberuházásoké 2,2 százalékkal nőtt - derül ki a KSH összeállításából.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat