Az állati eredetű élelmiszerek táplálkozásban betöltött szerepe - Kiemelt szerepben a fenntarthatósági szempontok
2025. szeptember 19., 23:30
A fenntartható állattenyésztéssel foglalkozó frakcióközi munkacsoport szeptember 11-én Strasbourgban „Mit jelente egy jelentősen kevesebb állati eredetű fehérjét tartalmazó étrend?” címmel szakmai fórumot tartott, amelynek keretében az állattenyésztés, az élelmiszer- és a táplálkozástudomány, valamint a globális egészségügy és klinikai kutatás területén tevékenykedő szakértők osztották meg véleményeiket az állati eredetű élelmiszerek táplálkozásban betöltött szerepéről és jelentőségéről.
A különböző országok számos parlamenti képviselőjének és a főbb politikai csoportok támogatásával létrehozott fenntartható állattenyésztéssel foglalkozó frakcióközi munkacsoport (Sustainable Livestock Intergroup - SLI) célja, hogy elősegítse az állattenyésztési rendszerek környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból történő fenntarthatóbbá tételét biztosító megoldások feltárását. A munkacsoport kiemelt törekvése továbbá, hogy a fenntarthatóság mellett az élelmezésbiztonság, az állatjólét és a vidéki közösségek életképessége is biztosított legyen.
A szakmai közösség létrehozásakor nem titkolt cél volt, hogy a szervezet központi szerepet játsszon a politikai döntéshozók, valamint a mezőgazdasági termelők és szakemberek egy platformra hozásában, a gyakorlatban oly gyakran tapasztalt nézőpontbeli „szakadékok” áthidalásában. Annak érdekében, hogy az állattenyésztési ágazatban tevékenykedő gazdák és a vidéki közösségek hangosabban hallathassák a hangukat és ezáltal nagyobb súllyal vehessenek részt a brüsszeli politikai vitákban a munkacsoport szeptember 11-én Strasbourgban „Mit jelentene egy jelentősen kevesebb állati eredetű fehérjét tartalmazó étrend?” címmel szakmai fórumot tartott.
A találkozót Benoit Cassart európai parlamenti képviselő – aki a frakcióközi munkacsoport létrehozásának hangos szószólója volt – nyitotta meg azzal a kulcsfontosságú kérdéssel, hogy: Mit is jelentene egy jelentősen kevesebb állati eredetű fehérjét tartalmazó étrend követése? – számolt be az eseményrők a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.Elmondta, hogy a vörös húsok fogyasztását folyamatosan „démonizálják”, pedig egyes kiemelt népességcsoportok, például a fiatalok, az idősek és a várandós nők egészségére nagyon jótékony hatással van az állati eredetű élelmiszerek fogyasztása. Valóban indokolt-e tehát a húsfogyasztás démonizálása?
Alexander Bernhuber európai parlamenti képviselő – aki pedig a frakcióközi munkacsoport létrehozásának egyik fő mozgatórugója volt – felvetette az élelmiszerekkel kapcsolatos úgynevezett „fekete-fehér” megközelítés kérdését, amely alapján egyes élelmiszereket rossznak, másokat pedig jónak tartanak. Elmondta, hogy természetesen továbbra is szükség van az élelmiszertermelés javítására, fejlesztésére, de el kell mozdulni ettől a polarizáló megközelítéstől az élelmiszerfogyasztás terén, mielőtt az káros hatással lenne az egészségünkre.
A teljes cikk itt tekinthető meg.