Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Az állattenyésztés kiemelt szerepet tölt be az ökoszisztémában

2024. november 21., 09:11

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában az állattenyésztésnek az ökoszisztémában betöltött kiemelt szerepére és jelentőségére hívja fel a figyelmet.

Az állattenyésztési ágazat jelentős kihívásokkal néz szembe az állati eredetű élelmiszerek előállításának növelése terén, tekintettel ugyanis arra, hogy a növekvő népesség táplálkozási szükségleteinek kielégítése mellett az ágazatnak az éghajlatváltozással és a biológiai sokféleség védelmével összefüggő kérdésekkel is foglalkoznia kell, különösen az agroökológiai termelési rendszerekben történő működése során. 

Az állattenyésztési ágazat a globális fehérjeszükséglet közel felét biztosítja és az előállított állati eredetű termékek gazdag és értékes forrásai a különböző biológiailag jól hasznosuló mikrotápanyagoknak, olyanoknak, amelyekhez nehéz növényekből hozzájutni.

Ezen túlmenően a növényevő állatok nélkülözhetetlenek a gyepes területek ökoszisztémái számára, ezen ökoszisztémák természetes szerepe, funkciói a megfelelő állattartási gyakorlatok alkalmazása révén fenntarthatóak, ezáltal is hozzájárulva ezen gyakorlatok minél szélesebb körű elterjedéséhez.

Történelmi múltra visszatekintőleg a haszonállatokat mindig is sikeresen alkalmazták arra, hogy a humán fogyasztásra nem alkalmas takarmány-alapanyagokat alacsony költséggel tápanyagokban gazdag élelemiszerekké alakítsák át az emberek számára, miközben a növényi részekben lévő tápanyagokat újrahasznosítják, a szerves trágya révén pedig javítják a talaj egészségét és termékenységét, továbbá elősegítik a szén megkötését. A növényi biomasszának csak egy része alkalmas emberi fogyasztásra, így az állatok létfontosságú szerepet töltenek be a nem ehető biomassza − különösen a mezőgazdasági területek kétharmadát borító gyepterületek − és az agrár-élelmiszeripari szektorban keletkező melléktermékek fogyasztható fehérjévé alakításában. Globális szinten az állati takarmányok 86%-a olyan elemekből tevődik össze, amelyek nem versenyeznek az emberi táplálékokkal.

Megfelelően végrehajtva, az állatállományok mezőgazdasági rendszerekbe történő bevonása döntő fontosságú a talajban, a vízben és a légkörben lévő anyagok körforgásának fenntartásához, ugyanakkor megakadályozza a nem ehető biomasszából származó potenciális emberi táplálék elvesztését. Fenntartható állattenyésztési módszerek alkalmazása mellett, a talajok fokozott szénmegkötése révén csökkenthető a szarvasmarha ágazat kibocsátása és helyreállíthatóak a leromlott területek. Az állattenyésztés és a környezetvédelem tehát kölcsönösen függenek egymástól és ennek így is kell lennie, mivel az állattenyésztés hozzájárul az ökológiai erőforrások fenntartásához, mindeközben azok fenntartható rendelkezésre állásából hasznot is húz

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat