Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Az állattenyésztők napjává nyilváníthatják Szent Mihály napját

2020. október 7., 08:59

Az állattenyésztők napjává nyilváníthatja szeptember 29-ét az Országgyűlés. Az ünnepnappal az állattartók munkájára kívánják felhívni a figyelmet.

Horváth István (Fidesz), a javaslat parlamenti előterjesztője azért indítványozta, hogy szeptember 29-ét, Szent Mihály napját nyilvánítsa a Ház az állattenyésztők napjává, hogy felhívják a figyelmet áldozatos munkájukra, amelyet az év minden napján végeznek. Ezzel tiszteleghetnek a hagyományok és az állattenyésztők értékteremtő munkája előtt. A történelmi hagyományok miatt lehetne ez a nap Szent Mihály napja, ekkor emlékeztethetnék az embereket arra, hogy az állati termékek milyen sok munka árán kerülnek az asztalra – vélte a képviselő.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a járvány idején ennél jobban nem is tudnák felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire fontos az a munka, amelyet az emberek a mezőgazdaságban, illetve az állattenyésztésben végeznek. Most is bebizonyosodott, hogy mennyire stratégiai ágazattá vált a magyar agrárium, és az, hogy az elmúlt hónapokban, valamint az elkövetkező időben is mindenki megfelelő, biztonságos élelmiszerhez juthat, jelentős részben az állattenyésztőknek köszönhető. Az állattenyésztők megérdemlik ezt az elismerést – fogalmazott az államtitkár.

Magyar Zoltán, a Jobbik vezérszónoka szerint az állattenyésztők többet érdemeltek volna egy ünnepnapnál, ennél nagyobb figyelmet és segítséget érdemelnek, mert a legtöbb ágazat helyzete nem javult, vagy romlott. Mint mondta, egyedül a baromfitenyésztés áll "stabil lábakon", a sertés- és szarvasmarha-tenyésztés helyzete nem javult, a lótenyésztés színvonala pedig "sehol sincs" a korábbiakhoz képest. Ehhez hozzátette még a méhtenyésztők szerinte egyre nehezebb helyzetét is.

Földi László, a KDNP vezérszónoka azt emelte ki, hogy a kormány 25 milliárd forint pluszforrást biztosított a koronavírus-járvány miatt, a szaktárca az őshonos fajok fennmaradását is támogatja. A javaslatból kiemelte, hogy a magyar állattenyésztő nemzet, az állattenyésztők minden nap folyamatosan dolgoznak, munkájukat ezzel az ünnepnappal is el kell ismerni.

Varga László (MSZP) támogatásáról biztosította az előterjesztőt, de Magyar Zoltánhoz hasonlóan arra hívta fel a figyelmet, hogy az állattenyésztőknek nagyobb kormányzati segítségre van szüksége. Vadai Ágnes (DK) szintén támogatta a javaslatot, de szerinte az ország tiszteletét az állattenyésztők minden nap megérdemlik. Hozzátette ugyanakkor, szeretnék, ha megfelelő támogatási rendszert hoznának létre, a pályázatokat azonnal, és nem több száz nap alatt kellene elbírálni, a járvány idején pedig gyorsabb és hatékonyabb segítséget kellett volna adni a szektornak.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat