Az egészségtudatosság miatt kell a tápértékjelölés
2016. augusztus 18., 09:41
Az egészségtudatos táplálkozás egyre jobban terjed a világon és Magyarországon is, egyre többen számolják az élelmiszerek energiatartalmát, ezért fontos a kötelező tápértékjelölés december közepi bevezetése - mondta Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója az M1 aktuális csatornán.
Pleva Görgy szerint a diabetikus jelölés július közepi kivezetése miatt a szénhidrátanyagcsere-zavarban szenvedők a tápértékjelöléssel tudják követni a szükségleteiket. Az ötéves felkészülési időszak alatt a gyártóknak volt idejük az uniós szabályhoz alkalmazkodni, ami Magyarországon már a 2004-es uniós csatlakozás előtt kötelező volt. A Nébih ennek elmaradását jelölési hibaként fogja értékelni az ellenőrzéseken.
A kötelező jelölés bevezetése az előrecsomagolt termékekre vonatkozik, így a feldolgozatlan élelmiszereken, közöttük a nyers húsokon, mézen nem kell feltüntetni jelölést. Mentesülnek az előírás alól azok a kávé- vagy teaféleségek is, amelyek aromán kívül más összetevőt nem tartalmaznak, vagy a palackozott vizeknél sem kell tápértéket feltüntetni.
Az augusztus 31-én záruló nyári szezonális ellenőrzések eddigi tapasztalatai szerint kirívó esettel nem találkoztak idén nyáron, a kifogásolási arány a tavalyi évhez hasonlóan alakul. Várhatóan idén nyáron is a lejárt szavatosságú termékek értékesítésével lesz a legtöbb probléma.