Az élelmiszerbiztonság alapvető fontosságú a baromfitermelés szempontjából is
2014. december 16., 11:28
Az élelmiszerbiztonság rendkívül fontos a baromfitermelés szempontjából is - jelentette ki Koen Van Dyck európai élelmiszerbiztonsági szakértől az európai baromfifeldolgozói érdekképviselet (AVEC) őszi közgyűlésén. Az élelmiszerpiaci szereplőknek több alapvető feltételt kell teljesíteniük, hogy biztonságosan termelhessenek.
Az élelmiszerbiztonság állattenyésztésre gyakorolt hatását jól mutatta az 1999-es dioxin-botrány, illetve a szalmonella-fertőzések veszélye is - összegezte Koen Van Dyck előadásában, amely ide kattintva tekinthető meg.
Megítélése szerint a piaci szereplőknek több fontos feltételt kell teljesíteniük ahhoz, hogy a veszélyforrásokat kiküszöböljék. Ilyen például a jó higiéniai gyakorlat alkalmazása, illetve a felelősség meghatározása a teljes élelmiszerláncban. Emellett az alkalmazott eljárásoknál figyelembe kell venni a HACCP-elveket és fontos az is, hogy az élelmiszerlánc szereplőinek tevékenysége regisztráción vagy engedélyezett eljárásokon alapuljon.