Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Az élelmiszergazdaságban is növelheti a hatékonyságot a mesterséges intelligencia

2024. szeptember 18., 08:11

A kormány célja a hazai kkv-k versenyképességének fejlesztése, ehhez ösztönözni kell a mesterséges intelligencia (MI) vállalati felhasználását - mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Portfolio Finance 2024 konferencián.

Nagy Márton szerint az MI robbanásszerű fejlődése alapjaiban alakítja át a mindennapokat. Az MI kulcsszerepet fog játszani a munkatermelékenység növelésében: a jövőben 15 százalék MI indukálta GDP-növekményt, 26 százalékos termelékenységnövekedést, valamint 1 millió, magasabb hozzáadott értékű munkakört eredményezhet a magyar gazdaságban.

Világszerte a munkahelyek 40 százalékát alakíthatja át az MI az IMF kutatása szerint, egy másik kutatás alapján pedig 2030-ig 15,7 ezermilliárd dollárral, 26 százalékkal növeli a globális GDP-t. A MI széles körű elterjedése 1,3 százalékponttal növelheti a munkatermelékenységet 10 év alatt.

Az MI teljes termelési láncokat indíthat újra, az élelmiszertermelésben a hálózatba kapcsolt eszközök (Internet of Things - IoT) generálta adatmennyiség kielemzése jelentősen növelheti a hatékonyságot. Példaként említette a kiskereskedelemben a hatékony áruházmenedzsmentet, raktártervezést, kereslet-előrejelzést.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat