Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Az első öt legnagyobb vállalat közé tartozik Békés megyében a Gallicoop Zrt.

2020. február 26., 09:25

Továbbra is a Linamar Hungary Zrt., a Gallicoop Zrt., a Guardian Orosháza Kft., a Hirschmann Car Communication Kft. és a Mondi Békéscsaba Kft. áll a Békés megyei TOP 100 vállalati rangsor első öt helyén.

Békés megyében több mint 66 ezer, adószámmal rendelkező adóalanyt tartottak számon 2018 végén, az egyéni vállalkozások száma 6,3 százalékkal nőtt, a társas vállalkozásoké 1,8 százalékkal csökkent az előző évhez képest. A megyei székhelyű vállalkozások nettó árbevétele 60 milliárd forinttal nőtt, így megközelítette az 1000 milliárdot. A 100 legnagyobb vállalkozás 2018-as nettó árbevételének összege több mint a felét tette ki a megye összes árbevételének. A TOP 100-ba 2017-ben 1,6 milliárd, 2018-ban már 1,7 milliárd forintos árbevétellel lehetett bekerülni.

A megyei árbevétel - amelynek több mint az ötöde származott exportból - közel 40 százalékát a feldolgozóipar teljesítménye adta. A legnagyobb 100 cég megyei exportból való részesedése meghaladja a 80 százalékot. Az üzemi tevékenység eredménye Békés megyében 4 százalékkal csökkent 2018-ban az előző évhez képest, a cégek összesített adózás előtti nyeresége 1,4 milliárd, míg az adózás előtti veszteség 0,9 milliárd forinttal lett nagyobb.

A foglalkoztatottak száma a 2017-es mintegy kétezer fős fogyás után 2018-ban már csak 557-tel csökkent, ezzel szemben a TOP 100 cégnél csaknem 900 fővel nőtt az alkalmazottak száma.

A TOP 5 cég közül kettő (Linamar, Hirschmann) az autóiparban tevékenykedik, a Gallicoop baromfihús feldolgozással, a Guardian síküveggyártással, a Mondi pedig laminált fóliák, élelmiszerek csomagolóanyagának gyártásával foglalkozik.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat