Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Az idén 12 százalékkal csökkent a kalászostermés

2010. szeptember 22., 12:57

Összesen 5,3 millió tonna kalászos termett az idén, és e mennyiség tavalyhoz képest 12 százalékos, a megelőző öt év átlagához viszonyítva 19 százalékos csökkenést takar - állapította meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A betakarított terület 1,5 millió hektár volt, 11 százalékkal kisebb az elmúlt évinél. A 3,764 millió tonnás búzatermés 15 százalékkal mérséklődött 2009-hez viszonyítva és 20 százalékkal a 2005-2009-es átlaghoz képest. A terméseredmények az év közepi kedvezőtlen, csapadékos időjárás miatt romlottak.

Oroszországban eközben Dmitrij Medvegyev államfő ismét megerősítette, hogy még az idén, a termés összesítése nyomán feloldhatják a gyenge termés miatt augusztus 15-én bevezetett gabonaexport-tilalmat. Egy mezőgazdasági pénzügyi tanácskozáson közölte: ez ügyben várja a kormány megfelelő indítványát. Az orosz vezetés a gabonaexportot eredetileg az év végéig kívánta korlátozni, majd nem tartotta kizártnak, hogy a jövő évi takarításig életben tartja azt.

Medvegyev kijelentette, hogy az embargó bevezetése nehéz döntés volt, és nem az egyetlen lépés, amelyet a gabonapiac stabilizálására tettek. Korábban Vlagyimir Putyin kormányfő többször is elmondta, hogy a gyenge termés ellenére a meglévő tartalékokkal együtt lesz elég gabona a belföldi szükséglet fedezésére, de nem lehet az embargó feloldására számítani a jövő évi betakarítás számbavétele előtt.

Oroszországban tavaly 94 millió tonna gabona termett, s a világ legnagyobb gabonaexportőrei között volt több mint 24 millió tonnás eladásaival, idén azonban a legderűlátóbb becslések is legfeljebb 67 millió tonnányi termésre számítanak.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat