Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Az innovatív vállalkozások növelhetik a gazdasági versenyképességet

2025. április 8., 09:55

Az innovatív vállalkozásoknak döntő szerepe van a magyar gazdaság versenyképességében - jelentette ki Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért felelős helyettes államtitkár szerdán a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), a KIM és a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) Innovációs roadshowjának miskolci állomásán tartott előadásában.

Míg a 2010-es években a gazdasági növekedést a foglalkoztatás bővülése okozta, 2015 és 2020 között a növekedés kétharmadát már a termelékenység bővülése generálta. A következő 5-10 évben a magyar gazdaság emelkedése a foglalkoztatás bővülése mellett, a termelékenység növekedésével biztosítható. Ez azt jelenti, hogy a magyar vállalkozásoknak egy foglalkoztatottra több hozzáadott értéket kell tudnia létrehozni, az innováció pedig a termelékenység növekedésének egy meghatározó eleme lehet.

A termelékenység és a vállalkozások aktivitása szorosan összefügg, ezért a feladat az innovatív vállalkozások számának növelése és a meglévők megerősítése. Bódis László ismertette, Magyarországon minden harmadik, tíznél több munkavállalót foglalkoztató cég foglalkozik innovációval, mely egyrészt termékfejlesztést, másrészt folyamatinnovációt jelent. Ez a vállalkozói szektor adja a bruttó hazai termék (GDP) hozzáadott értékének kétharmadát.

Az innovatív vállalkozások adják az exportárbevétel több mint kétharmadát, az összesített értékesítés nettó árbevételének csaknem kétharmadát és a foglalkoztatásnak az 54 százalékát is. Egy innovációval foglalkozó vállalkozás átlagosan 58 százalékkal termelékenyebb, mint egy nem innováló cég.

A helyettes államtitkár szerint az innováció már egy kis- és egy középvállalkozásnál is 25 százalékos termelékenységi előnyt jelent, ez a szám a nagyvállalati szektorban pedig még jelentősebb. Az innovatív kisvállalkozások foglalkoztatási szintje 12 százalékkal, a középvállalkozásoké 10 százalékkal magasabb, mint a nem innováló cégeké.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat