Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Az MVH veszi át a BTT-től az állategészségügyi támogatások kifizetését

2011. március 3., 16:06

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) kapja meg az idén a baromfiágazati állategészségügyi támogatások kifizetési feladatait a folyósításokat eddig végző Baromfi Termék Tanács (BTT) helyett. A BTT fontosnak tartja, hogy a nemzeti költségvetésből finanszírozott kiutalások ezután is ütemezettek és megfelelő mértékűek legyenek. A baromfiágazat ez évben 1,5-1,8 milliárd forint közötti összeget kaphat.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) döntése szerint az idéntől az MVH veszi át a baromfiágazati állategészségügyi támogatások kifizetését a BTT-től. A változtatás mögött az a szándék húzódik meg, hogy valamennyi agrárágazati kiutalás egy helyre - a kifizető ügynökségként működő MVH-nál - koncentrálódjon. A terméktanács megítélése szerint a baromfi-termékpályát érintő kifizetések ezután is megfelelően működhetnek, de a szervezet fontosnak tartja, hogy a folyósítások ütemezettek maradjanak és az eddigi támogatási mértékek se csökkenjenek.

Mint ismert, az állategészségügyi prevenciót szolgáló támogatások különböző állatgyógyászati vizsgálatok és gyógyszerek állami finanszírozását teszik lehetővé, vagyis e költségeket az állam az állattartóktól átvállalja. A BTT a tavalyi rendszerben 3200 baromfiágazati pályázatot bírált el és dolgozott fel. Az egész évre arányosan elosztott és kifizetett összeg pedig 1,8 milliárd forint volt.

A VM az idei állategészségügyi támogatásokat még nem hirdette meg. A tárca helyzetét nehezíti, hogy a kormány a közelmúltban 18,7 milliárd forint agrár-költségvetési zárolást írt elő. Egyelőre nem tudni, hogy e döntés mely jogcímeket érintheti.

Az eddigi tervek szerint az állattenyésztők összesen 7,05 milliárd forint, nemzeti forrásokból finanszírozott támogatást kaphatnának, amelyből 5,7 milliárd forint a sertésre, a szarvasmarhára, a kecskére, a juhra és a vadállományra jutna, de az összeg 80-85 százalékát a sertéstartók vehetnék igénybe. A fennmaradó 1,3-1,8 milliárd forint pedig a baromfitartók állategészségügyi prevencióját szolgálná.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat