Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Az orosz nyilatkozatok sokkolják a nemzetközi gabonapiacot

2010. szeptember 8., 10:08

Élelmezési és takarmányozási célokra egyaránt elegendő lesz Oroszország számára az idén megtermett gabona - jelentette ki legutóbb a parlament alsóházának számító dumában Jelena Szkrinnyik mezőgazdasági miniszter. A Roszsztat statisztikai hivatal pontosított adatai szerint tavaly a korábban közölt 21,7 millió tonnával szemben valójában 26 millió tonnát raktároztak el, és ez az idén betakarítható mennyiséggel együtt fedezheti a belföldi igényeket.

Mint ismert, Oroszország augusztus 15-én tilalmat vezetett be a gabonaexportra, mert akkor még attól tartott, hogy az idei termés - amelyet a szokatlan szárazság tizedelt meg - nem fedezi belső szükségleteit. Az intézkedés áremelkedést váltott ki a nemzetközi piacokon, de a kereskedések később megnyugodtak. Ezután azonban az orosz állami vezetők ellentmondásos "nyilatkozatháborúba" kezdtek. Vlagyimir Putyin kormányfő szeptember 2-án, a kormány elnökségi ülésén még azt mondta: a tilalom feloldásáról csakis a jövő évi aratás eredményének ismeretében lehet szó. Dmitrij Medvegyev államfő viszont e héten kijelentette, hogy Oroszország mégis megszünteti az exportstopot, amint világossá válik, mennyi áru termett az idén.

A mezőgazdasági minisztérium legutóbbi előrejelzése szerint összességében 60-65 millió tonna lesz az idei termés, amelyet a tartalékok jelentősen növelnek. A végső összesítés november végén várható. Oroszország éves felhasználása mintegy 77 millió tonna. Jelena Szkrinnyik szerint a jelenlegi élelmiszerárak nem kritikusak, és folyamatos megfigyelés alatt állnak a minisztérium, a versenyhivatal és az ügyészség részéről.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat