Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Baromfiágazati állatjóléti intézkedések: a határidő meghosszabbítását kérik a V4 agrárkamarái

2010. szeptember 29., 12:23

Kezdeményezik a Visegrádi Négyek (V4) agrárkamarái, hogy Brüsszel 2012. januárja helyett 2017-től kötelezze a tagországokat a baromfiágazatot érintő újabb állatjóléti intézkedések alkalmazására - döntöttek a cseh, a szlovák, a lengyel és a magyar képviselők a szervezetek közelmúltbeli egyeztetésein. A Magyar Agrárkamara tájékoztatása szerint a mai rendelkezések értelmében 2012 januárjától csak az új szabályok szerint megnagyobbított és a madarak számára nagyobb férőhelyet biztosító tartásmód lenne elfogadható, míg más telepeket be kellene zárni. Az unió ugyanakkor Ázsiából és Dél-Amerikából nagy mennyiségű olyan importtojást enged piacaira, amelyek bizonyítottan nem ilyen körülmények között tartott tyúkoktól származnak.

Ma Közép-Európában 550 négyzetcentiméternyi felület jut egy tyúkra, az új előírás pedig 1200 négyzetcentiméter lesz. Az ázsiai telepeken viszont egy tyúkra alig jut 300 négyzetcentiméter, és ez azért fontos, mert az uniós termelők versenyhátrányba kerülnek. Vagyis csak jóval nagyobb költség mellett lesznek képesek tojást előállítani, mint versenytársaik a világban. Az olcsó importtojás viszont letöri az uniós árakat, melynek következtében az európai termelők tönkre fognak menni - állítja a Magyar Agrárkamara.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat