Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Baromfitetemek Vas megyében - A főállatorvos szerint nincs járvány

2011. április 4., 12:31

Több száz baromfitetemet találtak a napokban Szombathely határában, a Zanat és Söpte között vezető úthoz közel egy elhanyagolt területen - közölte a Vas megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatósága. Az elhullott tojótyúkok eredetét vizsgálják, de az állategészségügyi hatóság szerint nem kell tartani járványtól. A tyúkok elhullását ugyanis nem valamiféle vírus, hanem valószínűleg valamilyen tartási, takarmányozási hiba, esetleg bakteriális fertőzés okozhatta.

Horváthné Sélley Erzsébet igazgató főállatorvos szerint nincs tudomásuk arról, hogy Vas megyében járványos állatbetegség lenne. A tetemek több napja, akár két hete is ott lehettek megtalálási helyükön. Már erősen bomló állapotban voltak, így laboratóriumi vizsgálatok sem vezetnének eredményre az elhullás okát illetően.

Az állatnyilvántartások alapján vizsgálják, hogy honnan, mely állattartótól származhatnak az elhullott tyúkok. Ha megtalálják a szabálysértőt, százezertől akár többszázezer forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak rá. Az állattartók állami támogatást igényelhetnek az elhullott állatok megsemmisítéséhez, ezért érthetetlen, hogy miért fordulnak elő Vas megyében is havi, heti rendszerességgel hasonló esetek - állapította meg a főállatorvos.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat