Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Belvíz lassítja a hazai vetéseket, újabb búzadrágulás a nemzetközi tőzsdéken

2010. szeptember 20., 11:28

Az elmúlt napok esőzései miatt már csaknem 100 ezer hektárt borít belvíz az országban, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád, Békés és Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legrosszabb a helyzet. Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) titkára közölte: a talaj sok helyen teljesen telítődött vízzel, nem lehet rámenni a gépekkel, így ha nem lesz jó idő, késhetnek, egyes helyeken pedig elmaradhatnak a vetések. A gazdálkodók szerint nem csak a vetés, hanem sok helyütt egyelőre a betakarítás is lehetetlen. A napraforgó rohad, nem lehet deszikkálni - állítják a termelők.

Eközben emelkedéssel zárta az elmúlt hetet a búza ára Párizsban és Chicagóban a globális terméskieséssel kapcsolatos aggodalom miatt. A malmi búza tonnánkénti heti záró ára pénteken az Euronext párizsi határidős árupiacon 233 euró körül volt a novemberi határidőre, mintegy 4 eurós napi emelkedéssel. Napközben 238,00 eurón, történelmi csúcson is állt. A chicagói terménytőzsdén (CBOT) a decemberi lejáratú búza vékánkénti (1 véka=36,35 liter) ára 20 centtel 7,39-1/4 dollárra emelkedett pénteki zárásra.

Árnövekedést okozott például az a hír, hogy Nyugat-Kanadában a korábbi sok eső után a mostani a korai fagy miatt lesz kisebb a búzatermés a vártnál. Kanada a tavaszi vetésű búza legnagyobb termelője és exportálója a világon. Emelte az árat, hogy a csapadékos időjárás következtében gyengébb lesz a német búzatermés minősége, közel 50 százaléka lesz takarmánybúza, jóval meghaladva az elmúlt évek 20 százalékos átlagát. Eközben Ukrajna - amely a világ harmadik legnagyobb búzaexportálója - jelezte, nem zárja ki a gabonaexport tilalmát.

A búza ára a nyár közepe óta folyamatosan nő. Az árnövekedést az a bejelentés indította el, hogy Oroszország augusztus 15-én tilalmat léptetett életbe a gabona exportjára, miután idén az aszály miatt a tavalyi 97 millió tonnánál lényegesen csekélyebb, a derűlátó becslések szerint is 60-65 millió tonnás termés várható. Tavaly Oroszország több mint 24 millió tonna gabonát exportált, de idén az sem biztos, hogy az új termés és a tartalékok együttesen elegendők lesznek-e a belső szükséglet fedezésére. Ennek ellenére szakértők szerint csak csekély mennyiségű importra, mintegy 2-2,5 millió tonnára lesz szüksége.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat