Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Bemutatták Luxembourgban a magyar elnökség zöld átállást segítő környezetvédelmi programját

2024. június 19., 10:15

A sikeres zöld átállás megvalósításához fontos, hogy az európai gazdaság versenyképes maradjon - jelentette ki Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium (EM) államtitkára az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Az államtitkár, aki az uniós tagállamok környezetvédelemért felelős minisztereinek tanácskozásán vett részt Luxembourgban, elmondta: a tanácsülésen bemutatta a júliustól kezdődő uniós magyar elnökség környezetvédelmi programját. Mint mondta, a féléves elnökség során folytatni fogják a környezetszennyezések elleni küzdelmet, és a zöld átállás méltányos formáját szeretnék előmozdítani, a versenyképességre fókuszálva.

A legutóbbi találkozón a tagországok elfogadták a hulladékokról szóló keretirányelv célzott felülvizsgálatára vonatkozó közös álláspontot, amelynek középpontjában az élelmiszer- és textilhulladék áll. Ez a két terület azért lényeges, mert jelentős környezetterheléssel jár, ha az irányelvet nem jól alkalmazzák.

A tanácsülésen elfogadták a termékek környezetbarát jellegére vonatkozó zöld állításokról szóló irányelvtervezetet is. Raisz Anikó szerint ez nagyon fontos, "mivel a magyarok a termékek és a szolgáltatások fogyasztásával kapcsolatban egyre tudatosabbá válnak a klímaügyi, és a  környezetvédelmi kérdésekben, figyelnek arra, hogy olyan termékeket, szolgáltatásokat válasszanak, amelyeknek kisebb a karbonlábnyoma, továbbá környezetbarátak, és fenntarthatóak."

Az irányelv-tervezet arról szól, hogy a gyártók vagy szolgáltatók által önként tett zöld állításokat össze lehessen hasonlítani, és meg lehessen vizsgálni, hogy valósak-e. Ez azért fontos - tette hozzá - hogy a fogyasztók ne váljanak a zöldremosás áldozatává, és tudatosan tudjanak választani a jövőben is. A tervezet meghatározza azokat a standardokat, amelyeket teljesíteni kell az ilyen állítások alkalmazásakor.

"Jelenleg a gyártók még széles körben alkalmazhatják a zöld állításokat, ezért fontos, hogy a feltételeket valamilyen módon egységesítsük, és teremtsünk egyfajta összehasonlíthatóságot és ellenőrizhetőséget annak érdekében, hogy tényleg tisztában legyünk azzal, hogy a karbonlábnyom valóban kisebb-e a szóban forgó termékek esetében" - fejtette ki az EM államtitkára.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat