Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum SGS - a világ vezető minőségellenőrző, ellenőrző, vizsgáló és tanúsító cége

Brüsszel részletes érveket vár a földmoratórium meghosszabbításához

2010. szeptember 2., 10:59

Az intézkedés szükségességét bizonyító részletes érvekkel alá kell támasztania Magyarországnak a külföldiek földvásárlásait tiltó moratórium meghosszabbítására vonatkozó kérelmét ahhoz, hogy az Európai Unió jóváhagyja - hangoztatta Brüsszelben Roger Waite, a testület egyik szóvivője. Szerinte az Európai Bizottság (EB) szívesebben veszi a tartós, hosszú távú megoldások keresését, mint pusztán ideiglenes lépések hosszabbítgatását. Az EB-t aggasztja az a tény is, hogy a mezőgazdaságban csökkentek a Magyarországra érkező külföldi befektetések. E szempontnak is szerepe lehet a magyar kérés elbírálásakor - vélik szakértők.

Roger Waite az MTI-nek megerősítette, hogy Magyarországnak a csatlakozási szerződés rendelkezései alapján jogában áll kérelmeznie a 2011 április 30-án lejáró földmoratórium meghosszabbítását további három évvel. A bizottság - szögezte le - mindazonáltal tüzetesen megvizsgálja a magyar kérést, amint kézhez vette azt. Brüsszel egyebek között annak igazolását várja, hogy a meghosszabbítás elmaradása súlyos zavarokat okozhat az ágazatban.

Egyelőre nem érkezett meg a magyar beadvány, és más tagországtól sem kaptak hivatalosan hasonló jellegű kérést - jelezte a szóvivő. Mint ismert, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán jelentette be, hogy a kormány elfogadta azt a részletes indoklást, amelynek alapján Magyarország kéri moratórium kitolását. A miniszter Magyarország legfontosabb érveként említette, hogy Magyarországon a földárak nem érik el a nyugat-európai szintet, azoknak fele-harmada a belföldi földár.

Waite felhívta a figyelmet arra, hogy a bizottság szívesebben veszi a tartós, hosszú távú megoldások keresését, mint pusztán ideiglenes lépések hosszabbítgatását. Emlékeztetett arra, hogy a végrehajtó testület már az uniós agrárreformok tavalyelőtti felülvizsgálatakor kérte az érintett tagállamokat: a moratóriumból még hátralévő időben igyekezzenek felkészülni annak végére, és mozdítsanak elő olyan intézkedéseket, amelyek az ágazat tartós fejlődését teszik lehetővé. Úgy vélte, a földvásárlás tilalmán kívül a tagországok rendelkezésére állnak az uniós joggal összeillő más lehetőségek is.

A szóvivő kifejtette még: a bizottság meglátása szerint a külföldi jelenlét a tagországok agrárszektorában hozzájárul a vidék és a mezőgazdaság kiegyensúlyozott, arányos fejlesztéséhez. Más EU-források szerint a bizottságot aggasztja az a tény, hogy a mezőgazdaság területén az elmúlt években csökkent a Magyarországra érkező külföldi befektetés. Ennek a szempontnak szerepe lehet a magyar kérés elbírálásakor - tették hozzá.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat