BTT-konferencia a campylobacteriosisról: veszély és védekezés
2016. június 29., 13:09
A campylobacteriosis a leggyakoribb olyan zoonózis, amelyet élelmiszerek közvetítenek – állapította meg előadásában Sréterné Lancz Zsuzsanna, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársa azon a közelmúltbeli konferencián, amelyet a Baromfi Termék Tanács (BTT) a Magyar Országos Állatorvos Egyesület Baromfiegészségügyi Társaságával és a Nébih-hel közösen rendezett.
A campylobacteriózis Magyarországon a bakteriális enteritisek között évekig a második helyen állt, de 2004-ben átvette a vezető szerepet a szalmonellás megbetegedések előtt – derül ki az előadásból. Magyarországon évi 7000 eset fordul elő. A betegek 45 %-a 5 évesnél fiatalabb, a másik domináns korcsoportnak pedig a fiatal felnőttkor tekinthető.
A megbetegedések fő forrása a nyers, vagy nem alaposan hőkezelt baromfihús, illetve az ehhez köthető keresztszennyezés. A campylobacteriózis úgynevezett gastrointestinális tünetekkel járó megbetegedés, amely az esetek néhány százalékában súlyos szövődménnyel, Guillan-Barré szindrómával járhat (izombénulás).
Hogyan lehet a kórokozó ellen védekezni a baromfitartó telepeken és az élelmiszer-feldolgozó üzemekben? – e kérdésekre is kitér az előadás, amely ide kattintva tekinthető meg.