Campylobacter és takarmányozás: milyen összefüggések mutathatók ki?
2016. június 30., 11:45
Milyen hatása lehet a takarmányozásnak a Campylobacter csökkentésében broilercsirkéknél – erről tartott előadást Dublecz Károly, a Pannon Egyetem egyetemi tanára azon a közelmúltbeli konferencián, amelyet a Baromfi Termék Tanács (BTT) rendezett a Magyar Országos Állatorvos Egyesület Baromfiegészségügyi Társaságával és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) közösen.
A takarmány összetétele és a különféle takarmánykiegészítők használata befolyásolja a bél Campylobacter koncentrációját – derül ki az előadásból. A takarmány összetételben mind a strukturális, mind pedig az oldható rostfrakciók befolyásolják a Campylobacter számot.
A takarmányozás ugyanakkor önmagában nem jelent megnyugtató megoldást, de a komplex védekezési eljárások hatékony részét jelentheti. A bél Campylobacter tartalmának csökkentése egy-két nagyságrenddel jelentősen csökkentené a megbetegedések arányát is.
A teljes előadás itt olvasható el.