Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Cél a fenntartható és versenyképes állattenyésztés - A haszonállat több, mint élelmiszer

2025. augusztus 6., 15:57

A fenntartható és versenyképes európai állattenyésztési ágazatmegteremtését célul kitűző európai partnerségi szervezet, az Animal Task Force közzétette „A haszonállat több, mint élelmiszer” című kiadványát. Az anyag kiemeli, hogy a haszonállatok az élelmiszer-termelésen túl kulcsszerepet játszanak az éghajlatváltozással szembeni ellenállóképesség, az erőforráshatékonyság, a vidékfejlesztés és az ökoszisztéma-szolgáltatások biztosításában is.

Az Animal Task Force (ATF egy európai köz- és magánszféra közötti partnerség, amely vezető szakértői testületként köti össze az európai ipart és a kutatással foglalkozó szolgáltatókat az állattenyésztési ágazat fejlesztése érdekében. Az ATF a partnerszervezetekkel együtt tehát azon dolgozik, hogy meghatározzák azokat az intézkedéseket, amelyek a fenntartható és versenyképes európai állattenyésztési ágazatnak a tudásátadáson és az innováción keresztül történő megteremtését szolgálják.

Az ATF 2025 júniusában közzétette a „Livestock are more than food” című dokumentumot, amely anyag kiemeli, hogy a haszonállatok az élelmiszer-termelésen túl kulcsszerepet játszanak az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség, az erőforráshatékonyság, a vidékfejlesztés és az ökoszisztéma-szolgáltatások biztosításában egyaránt.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elkészítette és közzétette az ATF kiadvány magyar nyelvű fordítását, amely ”A haszonállat több, mint élelmiszer” címmel itt érhető el.

A kiadványban többek között az alábbiakról tartalmaz hasznos információkat:

- Milyen szerepet töltenek be a haszonállatok a tápanyag körforgásban, a biodiverzitás fenntartásában, a tájgazdálkodásban, a fenntarthatóságban, az élelmezésbiztonság fenntartásában, valamint a vidéki területeken a megélhetés biztosításában?

- Miért nem alkalmasak a jelenleg alkalmazott általános fenntarthatósági mérőszámok az állattenyésztési rendszerek átfogó értékelésére és az ágazathoz kapcsolódó pozitív hatások számbavételére?

- Az állattenyésztés és az állati termék-előállítás hogyan támogathatja Európa átállását a kör- forgásos és fenntartható gazdálkodásra?

- Az állattartás során keletkező trágya milyen szerepet tölt be a szintetikus műtrágyák és a fosszilis energiaforrások felhasználásának csökkentésében, valamint a talajok szervesanyag-tartalmának, vízmegtartó képességének és egészségének javításában?

- Mit jelent a biomassza értéknövelő újrahasznosítása?

- Az állattenyésztésben milyen, nem élelmiszer jellegű társ- és melléktermékek keletkeznek és azokat mely iparágak hasznosítják?

- Milyen előnyei vannak a biogáz előállításnak?

- A jól kezelt legelőkön a fokozott szénmegkötés hogyan járul hozzá az éghajlatváltozás mérsékléséhez?

- Az állattenyésztés hogyan ágyazódott be Európa vidéki identitásába, kulturális és kulináris örökségébe?

- A jól irányított állattenyésztési rendszerek hogyan járulnak hozzá a zoonózisos – azaz állatról emberre terjedő – betegségek terjedésének és az antimikrobiális szerek használatának csökkentéséhez?

- Az állati eredetű élelmiszerek hogyan járulnak hozzá a kiegyensúlyozott táplálkozás és az emberi egészség fenntartásához?

- Milyen szakpolitikai kihívásokkal néz szembe az állattenyésztési ágazat?

Az ATF eredeti, angol nyelvű kiadványa itt érhető el.

 

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat