Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Csökkent tavaly a húsipar teljesítménye - Visszaesés a baromfiiparban is

2021. március 19., 09:47

A húságazat teljesítménye 5,8 százalékkal csökkent 2020-ban. A visszaesésben szerepe volt a madárinfluenza gazdasági hatásainak, valamint a HORECA (szállodaipari és vendéglátó) szektor időszakos kiesésének is. Csökkent a baromfiipar teljesítménye is.

A húságazat kibocsátása tavaly meghaladta a 915 milliárd forintot, ezen belül a húsfeldolgozás, tartósítás 349 milliárd forintot, a hús- és baromfihús készítmények gyártása pedig 218 milliárd forintot tett ki – összegezte Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) társadalmi elnöke. A húsfeldolgozás és tartósítás ágazat teljesítménye 1,9 százalékkal, a hús-, baromfihús készítmények gyártása 10,3 százalékkal, míg a baromfihús feldolgozása, tartósítása 6,7 százalékkal esett vissza az előző évhez képest.

A húsipar exportértékesítése 10,7 százalékkal mérséklődött éves összehasonlításban, ami főként azzal magyarázható, hogy a feldolgozott és tartósított baromfihús  exportja 18,7 százalékkal esett vissza, a madárinfluenza miatt bevezetett kereskedelmi korlátozások miatt. A húsipar belföldi értékesítése 1,5 százalékkal visszaesett, ami azt jelzi, hogy a kiskereskedelmi forgalom emelkedése nem tudta kompenzálni a HORECA szektor és a közétkeztetés kiesését.

A szövetség társadalmi elnöke szerint 2021 a totális bizonytalanság évének tűnik a húsipar számára: a takarmánygabonák ára az elmúlt fél évben 50-70 százalékkal nőtt, az élősertés ára néhány hét alatt 25 százalékkal emelkedett, és úgy tűnik, hogy a folyamatnak még nincs vége. Miközben a HORECA szektor indulása bizonytalan, az afrikai sertéspestis is okozhat még "meglepetéseket" Magyarországon, Európában (főként Németországban) és Kínában is.

A forint gyengülése, az energiahordozók, a csomagolóanyagok drágulása mind emelik a húsipar szereplőinek termelési költségeit, és a koronavírus elleni védekezés költségei is érdemi költségnövekedést jelentettek minden üzem számára. Mindezek miatt arra lehet következtetni, hogy a húsiparban emelkednek az önköltségek, és az értékesítési árak, ami előbb-utóbb a fogyasztói árak emelkedését eredményezi - mondta Éder Tamás.

Szavai szerint "a hús bizalmi termék", ezért a közelgő Húsvét miatt azt kérte a fogyasztóktól, hogy olyan gyártótól, forgalmazótól vásároljanak, akiben megbíznak. A Hússzövetség tagjai által, Magyarországon gyártott húsok, húskészítmények vásárlására buzdította a lakosságot Éder Tamás, aki egyúttal jelezte, fontos, hogy minden esetben nézzék meg a termék minőségmegőrzési idejét, olyan terméket pedig ne vásároljanak, amelynek a címkéjén a gyártót nem tüntetik fel.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat