Decemberben kissé csökkent a FAO élelmiszerár indexe - A globális húsárindex 0,4 százalékkal nőtt
2025. január 9., 09:23
A FAO (Food and Agriculture Organization) decemberi élelmiszerár indexe (FFPI) 0,5 %-kal alacsonyabb a novemberi és 6,7 %-kal magasabb a tavalyi értéktől. Ez elsősorban a cukor, a tejtermékek, a növényi olajok és a gabona árindex csökkenésével magyarázható.
A FAO gabona árindexe jelentősen nem változott a novemberihez képest, azonban 9,3%-kal elmarad a tavalyi értéktől. A búza exportárai decemberben stabilitást mutattak, amiben a visszafogott nemzetközi kereslet, az argentin és ausztrál betakarítás okozta kereslet növekedés, valamit az orosz kedvezőtlen téli termésviszonyok nyomása egyaránt szerepet játszott. Ezzel szemben a kukorica világpiaci ára enyhén emelkedett, ami az export élénkülésével, az Amerikai Egyesült Államok szűkülő kínálatával, valamint az ukrán kukorica iránti megnövekedett kereslettel magyarázható. A kukoricához hasonlóan az árpa világpiaci ára is emelkedett, míg a ciroké csökkent. A rizs árindex 1,2 %-kal csökkent, ami a kereslet mérséklődését tükrözi.
A FAO növényi olaj árindexe decemberben 0,5 %-kal alacsonyabb, ami még mindig 33,5 %-kal magasabb a 2023-as indextől. A kismértékű csökkenés elsősorban a szója, a repce- és a napraforgóolaj alacsonyabb árát tükrözi, ami főként a kereslet csökkenésével magyarázható. Ezt kismértékben ellensúlyozta a pálmaolaj magasabb ára, ami nagyrészt a délkelet-ázsiai termelők szűkülő kínálatával indokolható. A FAO cukor árindex decemberben 5,1 %-kal alacsonyabb, mint novemberben. Ez főként a vártnál nagyobb brazil cukortermeléssel és a brazil reál amerikai dollárral szembeni gyengülésével magyarázható. Azonban a csökkenésben szerepet játszott még a várható brazíliai cukornádtermés javuló kilátásai, valamint az indiai és thaiföldi betakarítás.
A FAO hús árindex a novemberi értékhez viszonyítva 0,4 %-kal növekedett, azonban ez 7,1 %-kal elmarat a tavalyi értéktől. A növekedést elsősorban a szarvasmarhahús magasabb ára okozta, amely az erős globális keresletből adódott. Hasonlóképpen emelkedtek a juhhús ára is, amihez nem csak a kereslet stabilitása, hanem a javuló legeltetési feltételek okozta nagyobb arányú állatállománymegtartás is szerepet játszott. Ezzel szemben a sertéshús ára csökkent, főként az Európai Unióban a vártnál gyengébb fogyasztói kereslet és Kína kisebb importja révén. A baromfihús ára is csökkenést mutatott a bőséges brazíliai exportkínálat miatt. A FAO tej árindex decemberben 0,7 %-kal csökkent, azonban még 17 %-kal magasabb a tavalyi értéktől (3. ábra). A legnagyobb mértékben a vaj ára csökkent, ami a tizennégy hónapja tartó áremelkedésnek vetett véget. Ez a visszafogott globális kereslettel és a felhalmozott készletekkel magyarázható. Hasonlóképpen a sajt és a sovány tejpor világpiaci ára is csökkent a kereslet mérséklődése révén. Ezzel szemben a teljes tejpor nemzetközi jegyzései emelkedtek.
A 2024. évi élelmiszer árindex 2,1 %-kal alacsonyabb a 2023-as átlagnál. A gabona árindex 13,3 %-kal alacsonyabb a 2023-as értéknél, ami újabb csökkenést jelent 2024-ben a 2022-es rekordhoz képest. Ez főként a gabonafélék árcsökkenésével magyarázható. A növényi olaj árindexe 2024-ben 9,4 %-kal magasabb, mint 2023-ban, ami a globális kínálat szűkülésével indokolható. A cukor árindex 13,2 %-kal alacsonyabb, ami elsősorban a rekordmagas brazil exportot és a pozitív kínálati kilátásokat tükrözi. A hús árindex 2,7 %-kal magasabb a tavalyi értéknél, ami a globális termelés lassú növekedése mellett az erőteljes importkeresletnek köszönhető. A tej árindex 4,7 %-kal növekedett a 2023-as értékhez viszonyítva. A növekedés elsősorban a vaj árának erőteljes emelkedésének tulajdonítható.