Eddig 16 százalékos csökkenést hozott az árrésstop az élelmiszerpiacon
2025. március 20., 10:53
Az első napok adatai alapján az árrésstop bevezetésével az átlagos árcsökkenés mértéke az érintett élelmiszereknél elérte a 16 százalékot, végeredményben várhatóan ennél is nagyobb lesz a csökkenés - mondta Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán.
A március 17-én bevezetett profitplafonban 30 termékkör több mint ezer terméke érintett. Az árak csökkenését 760 termék esetében figyelték meg. A hatóságok szigorúan ellenőrzik az árak alakulását, az árrésstop betartását a boltokban, május 31-ig. Amennyiben ezek az árszintek megmaradnak, nincsen szükség további lépésekre - vélekedett Suppan Gergely.
Az intézkedés egyértelműen lefelé fogja húzni az infláció – fogalmazott a helyettes államtitkár, hozzátéve: a háztartások "inflációs érzetét" döntően az élelmiszerárak határozzák meg, amennyiben visszaesés következik be, ez az inflációs érzetet is jelentősen csökkentheti, javítja a fogyasztói hangulatot, támogatja a fogyasztást. Az árrésstop önmagában akár közel egy százalékponttal csökkentheti az inflációt, ugyanakkor kedvező hatása lesz az üzemanyagárak csökkenésének is.