EFSA-jelentés az antimikrobiális rezisztenciáról
2019. július 18., 09:41
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) legújabb jelentése alapján a teljes genom szekvenálása segítheti az antimikrobiális rezisztencia megfigyelését élelmiszerekben és állatokban.
A teljes genom szekvenálás segítségével - szemben a jelenleg használt fenotípus módszerekkel - a rezisztens gének azonosíthatóvá válnak. Így az antimikrobiális rezisztencia hatékonyabban előrejelezhető, illetve a keletkező adatok más epidemiológiai vizsgálatokhoz is használhatók.
A jelentés kihangsúlyozza, hogy az élelmiszerekkel kapcsolatos antimikrobiális rezisztencia megértése kiemelt jelentőséggel bír, és részletesebb megértése további munkát igényel. A jelentés a minták mértékére is ajánlásokat fogalmaz meg, javasolja minden olyan eset ellenőrzését, amely közegészségügyi szempontból releváns lehet, illetve kiemeli a monitoringozás jelentőségét. A jelentés szerves részét képezi a 2013/652/EU végrehajtási határozat felülvizsgálatának.
A tudományos jelentés az EFSA oldalán olvasható.