Egészséges táplálkozás: egyre tudatosabbak a magyar fogyasztók
2015. április 17., 11:26
A Földművelésügyi Minisztérium (FM) támogatja az egészségesebb élelmiszerek előállítását és az egészséges táplálkozás előmozdítását - mondta Zsigó Róbert, a tárca államtitkára. Ma már Magyarországon is gyorsan nő az a tudatos vásárlói réteg, amely elismeri a biztonságos és egészséges élelmiszerek nyújtotta előnyöket.
Zsigó Róbert az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) "Az élelmiszeripar a fogyasztók egészségéért: tegyünk együtt érte!" címet viselő konferenciáján arról beszélt, hogy Magyarország alaptörvénye rögzíti: minden embernek joga van a testi, lelki egészséghez. E jog érvényesülését pedig többek között az egészséges élelmiszerekhez való hozzáféréssel, a genetikailag módosított szervezetektől (GMO) mentes mezőgazdasággal és a sport támogatásával kell biztosítani.
A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar hosszú távú versenyképességét csak az egészséges és megbízhatóan magas minőségű élelmiszerek biztosíthatják, ezért a magyar embereknek az egészséges életmódra való ösztönzésére tett ÉFOSZ kezdeményezés nemcsak a reális helyzetfelismerésből, hanem előrelátásról is tanúskodik.
Elégedettségre ugyan nincs ok, de egyre több ember érzi úgy az országban, hogy fontos az élelmiszerbiztonság és az egészséges élelmiszerek fogyasztása. Így gyorsan nő az a tudatos vásárlói réteg, amelyik ismeri és elismeri a biztonságos és egészséges élelmiszerek nyújtotta előnyöket, értékeket. Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az Egészség Világnapot az élelmiszerbiztonságnak szentelte - emlékeztetett.
Az államtitkár az MTI szerint példaként hozta, hogy az utóbbi években világszerte, így Magyarországon is egyre nagyobb figyelmet kapott az élelmiszerekben található transz-zsírsavak mennyisége. Ezek ugyanis komoly kockázati tényezőt jelentenek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Nem véletlen, hogy az ÉFOSZ egyik vállalása is az, hogy Magyarországon az élelmiszerek 80 százalékában a részlegesen hidrogénezett növényolajokból származó transz-zsírsav szintet 2019. december 31-ig 1,5 százalék alá kell csökkenteni.
Szöllősi Réka, az ÉFOSZ ügyvezető igazgatója az MTI-nek arról beszélt, hogy az élelmiszeripar saját termékeinek fejlesztésével teheti a legtöbbet a magyar emberek egészségéért. Emellett például olyan címéket használ, amelyen mindent feltüntettek, ami a fogyasztót segítheti a tudatos döntésben, választásban. Az említett célokért pedig ösztönözni kell a cégek, szakmai és civil szervezetek összefogását. Az élelmiszeripart ugyanis nem lehet egyedül felesőssé tenni az életmódbeli gondokért - szögeszte le az ÉFOSZ ügyvezető igazgatója.