Egyénenként változó mértékben érzékeljük az ételekben lévő zsírt
2012. január 19., 11:53
Nyelvünk egyértelműen azonosítani tudja a zsírt, de annak ízére ízlelőbimbóink egyénenként változó mértékben érzékenyek - idézte amerikai kutatók megállapítását a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál. A Journal of Lipid Research című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány az első, amely igazolta a zsírt érzékelő receptorok létét.
A Washington Egyetem orvosi karának munkatársai úgy találták, hogy a CD36 gén bizonyos változatával élő emberek jóval érzékenyebbek a zsír ízének jelenlétére az ételben, mint a többiek. Végső célunk annak megértése, hogy az ételeinkben lévő zsír érzékelése miként befolyásolhatja, milyen ételeket eszünk, és az elfogyasztott zsír mennyiségét - magyarázta Nada A. Abumrad kutatásvezető.
Azok az emberek, akiknél több CD36 fehérje keletkezik, könnyebben felismerik a zsír ízét az ételekben. A vizsgálatok során a résztvevőknél nyolcszoros különbséget tapasztaltak a zsír jelenlétére vonatkozó érzékenységben, miközben a szervezetükben termelődött CD36 mennyiségében kétszeres volt az eltérés.