Egyértelműbbé válhat a húskészítmények elnevezésének szabályozása az Európai Unióban
2025. augusztus 7., 09:41
A Farm Europe és az EAT Europe támogatja az Európai Bizottság javaslatát, amely a Közös Agrárpolitika átfogó reformjának részeként a Közös Piacszervezésről szóló rendelet tervezett módosításán keresztül egyértelmű szabályozásokat kíván bevezetni a húskészítmények elnevezéseinek védelmére.
A Farm Europe és az EAT Europe szervezetek határozottan támogatták az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy a Közös Agrárpolitika átfogó reformjának részeként a Közös Piacszervezésről szóló rendelet tervezett módosításán keresztül egyértelmű szabályozásokat rögzítsenek a húskészítmények elnevezéseinek védelme érdekében.
A két szervezet álláspontja szerint ez a lépés egyértelmű jelzés a fogyasztók védelme, az átláthatóság mellett történő kiállásra és az állati termék-előállítók munkájának megbecsülésére. Azonban továbbra is nehéz megérteni, hogy az olyan alapvető kifejezések, mint a „burger”, a „kolbász” és a „steak”, miért nem tartoznak még a jelenlegi jogi szabályozások hatálya alá, annak ellenére, hogy az állati eredetű termékek helyettesítésére szolgáló úgynevezett imitátum termékek forgalmazásakor ezek az elnevezések tartoznak a leggyakrabban félrevezető módon használt elnevezések közé.
Az átláthatóság azt jelenti, hogy az élelmiszereket a helyes és pontos nevén nevezzük. Az egyes termékek elnevezése nem lehet pusztán marketingfogás, az ugyanis közvetlenül befolyásolja a polgárok egészségét és jólétét. A fogyasztókat pontosan tájékoztatni kell, különösen a megvásárolt termékek tápértékéről és feldolgozottsági szintjéről.
A Farm Europe és az EAT Europe különösen üdvözli, hogy az Európai Bizottság nyíltan elismeri a húskészítményekhez kapcsolódó terminológia uniós szintű harmonizációjának szükségességét és lépéseket tesz annak érdekében, hogy ezen termékekre vonatkozó elnevezési szabályozások összhangba kerüljenek a tejágazatban már érvényben lévő előírásokkal.
A teljes cikk itt tekinthető meg.