Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról augusztusban a Monetáris Tanács

2023. szeptember 13., 16:08

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa augusztusi ülésén a kamatkondíciókról a nyilvánosságra hozott rövidített jegyzőkönyv szerint. A kamatfolyosó felső határa 100 bázisponttal 16,5 százalékra, valamint a kötelező tartalék választható részére fizetett kamat szintén 100 bázisponttal 14,0 százalékra csökkent, az alapkamat pedig 13 százalékon maradt.

A jegyzőkönyv szerint a döntéshozók egyhangúlag jelezték, hogy az egynapos betéti gyorstenderek és devizacsere-tenderek esetében is a kamatkondíciók 100 bázispontos mérséklése indokolt. A tanács tagjai megállapították, hogy a javuló kockázati megítélés fennmaradása esetén a jegybank folytatja az egynapos tenderek kamatkondícióinak összezárását az alapkamattal; ezt a következő kamatdöntő ülés során is mérlegelni kell.

Az egynapos betéti gyorstender kamata és az alapkamat jövőbeni összezárásakor a monetáris politika új szakaszba lép, amelyen belül az inflációs cél elérése és a pénzpiaci stabilitás fenntartása továbbra is a fókuszban marad, azonban lehetőség nyílik a monetáris politikai eszköztár egyszerűsítésére.

Az árstabilitás elérése érdekében továbbra is a szigorú monetáris kondíciók fenntartása szükséges, az alapkamat jelenlegi szintje biztosítja az inflációs várakozások horgonyzását és az inflációs cél fenntartható módon történő elérését. Az infláció csökkenése tovább folytatódott júliusban, így - jelezték előre - várhatóan az ősz folyamán érezhetően 10 százalék alá süllyed a mutató. Az árdinamika január óta bekövetkezett mérséklődésének kétharmada a monetáris politika által befolyásolt piaci folyamatokhoz köthető.

A monetáris testület emlékeztetett, hogy a gazdasági teljesítmény a második negyedévben is csökkent, aminek az oka szerintük a magas infláció miatt szűkülő belső kereslet volt. A magas frekvenciás adatokra hivatkozva előrevetítették, hogy az év második felétől fokozatosan élénkülhet a növekedés, amihez a csökkenő inflációval párhuzamosan emelkedő reálbérek, valamint a mezőgazdaság adatai járulnak hozzá.

A jegyzőkönyvben kiemelték, hogy a külkereskedelmi egyenleg rekordméretű többletet termelt, ami mögött a visszafogott lakossági fogyasztás, a korábban felhalmozott készletek értékesítése, a szolgáltatásegyenleg emelkedése és a kedvező exportértékesítések állnak. Idén a folyó fizetési mérleg hiánya a júniusban vártnál kedvezőbben, a GDP 2 százaléka alatti szinten alakulhat.

A költségvetési hiány mérséklődése idén tovább folytatódik, és megjegyezték, hogy az előirányzat 3,9 százalék. Az államadósság-ráta az előző év végi 73,3 százalékról a nominális GDP növekedése és a hiány mérséklődése következtében az év végére 70 százalék alá csökken - fűzték hozzá.

A monetáris tanács tagjai felhívták a figyelmet arra, hogy a nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság - az amerikai makrogazdasági adatok, valamint a kínai gazdasági növekedés lassulása miatt - romlott a júliusi kamatdöntés óta. A hazai pénzügyi piacok a nemzetközi hangulat változásaira, valamint a dollár árfolyamának alakulására a régiónál nagyobb mértékben reagáltak - figyelmeztettek a jegyzőkönyvben.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat